Macron: “ha Európa egy részét hagyjuk tönkremenni, egész Európa tönkre fog menni”- Mire vár még az EU?

Emmanuel Macron francia államfő szerint egyelőre nincs konszenzus az Európai Unió tagállamai között a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett régiók és ágazatok pénzügyi támogatásáról.

Szájkarate semmi több?

Az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács csütörtöki videokonferenciája után a francia elnök Párizsban elmondta: a koronavírus-járvány sújtotta gazdaság fellendítésére létrejövő pénzügyi alapnak nemcsak hiteleket, hanem pénzügyi átütemezéseket is tartalmaznia kell, mert – mint fogalmazott – “ha Európa egy részét hagyjuk tönkremenni, egész Európa tönkre fog menni”.
Párizs az európai GDP 5-10 százalékának megfelelő helyreállítási alapot szorgalmaz, amiről Macron elnök szerint meg is született az elvi megállapodás csütörtökön. A részleteket illetően a francia elnök “egy közös garanciával rendelkező államadósság-kibocsátást szeretne annak érdekében, hogy át lehessen irányítani költségvetési támogatásokat a leginkább sújtott területeknek vagy ágazatoknak, mégpedig mindenki által elfogadott nagyon egyértelmű szabályokkal és vezetéssel”.

Macron: a közös kötvénykibocsátásról egyelőre nincs konszenzus

“Választ kell találnunk, és úgy vélem, hogy Európának nincs jövője, ha nem tudunk erre a kérdésre megoldást találni” – fogalmazott a francia elnök.
“A közös piac olyan államoknak és régióknak kedvez, amelyek a leginkább produktívak, mert azok olyan javakat termelnek, amelyeket el tudnak adni más régióknak. Ha ezeket az utóbbi régiókat most magukra hagyjuk, ha hagyjuk tönkremenni Európa egy részét, akkor egész Európa tönkre fog menni” – tette hozzá a francia elnök.
A francia elnök meg is nevezte a szerinte akadályozó országokat, Németországot és Hollandiát.

Emmanuel Macron egyébként továbbra is az európai szuverenitás erősítését szorgalmazta, emlékeztetve arra, hogy megválasztása óta ez a francia álláspont.
Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a koronavírus-válság sújtotta gazdaság fellendítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük