Még az elején tisztázzuk, nem hiszek abban, hogy bármelyik étel, így a töltött káposzta, csak akkor igazi ha tocsog a zsírban, valamit nem hiszek a konyhaművészet szent teheneiben sem, aminek receptjeihez vétek hozzányúlni. Tévedés ne essék, ez a recept nem forgatja ki „sarkaiból” a töltött káposztát, de egy kicsit még pikánsabbá teszi.
Lássunk neki!
Bevásárlólista
10 dkg rizs
1 kg darált hús (lehet szárnyas is)
20 dkg füstölt libamell, (vagy bármilyen minőségi füstölt eseten ként főtt hús)
1 db. tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, őrölt feketebors pirospaprika
4-5 nagyobb babérlevél
méz
1 fej savanyú káposzta
füstölt kolbász ( én sikeresen elfelejtettem a fazék aljára csempészett szalonnabőrt)
olaj 2ek
liszt pirospaprika
2 ek tejföl
Húzzunk bele!
Előkészítés
Felvágjuk a hagymát és kb. 1 cm vastag darabokra a kolbászt
A darálthúst és az előfőzött rizst a fűszerekkel, a tojással és, ha szárnyas a husi, akkor egy kis „régi háziasszony oliváját”, azaz libazsírt is löttyintsünk bele, jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel gyúrjunk gombócokat és most jön a lényeg ezek közepébe rejtsünk el egy-egy darabka füstölt húst, libamellet, vagy bármi hasonlót.
(Két iskola vívja évszázadok óta a harcát: akik becsomagolják káposztalevélbe a gombócokat és akik nem, én nem foglalok állás a kérdésben)
Aki miután megforgatta lisztben, be akarja csomagolni a gombócot, a káposztalevélből vágja ki a legnagyobb legkeményebb ereket majd két szélét behajtva tekerje a hús köré, ha nem csomagol, akkor is bőségesen elég lesz az ízhez, ha szálas savanyú káposztával kibélelt fazékba teszi, majd be is fedi vele. Remek ízt ad, ha jóféle mézzel is megkínáljuk a készülő étket.
Ne feledd főzés előtt megkóstolni a káposztát, nem túl savanyú-e, mert akkor alaposan át kell mosni mielőtt felhasználod.