Törvénnyel a transznemű gyerekek ellen

Kay Ivey alabamai republikánus kormányzója, pénteken törvényjavaslatot írt alá, amely előírja, hogy az állami iskolák összes alabamai sportolója csak  születéskori neme szerinti kategóriában versenyezhet, ezzel diszkriminálja, egyesek szerint a transzneműeket. 

Sötét tendencia

A republikánusok által vezetett államok az elmúlt hetekben országszerte, törekedtek, arra hogy  tovább nehezítsék a transznemű amerikaiak életét. Az alabamai kormányzó  irodája e-mailben megerősítette a CNN-nek, hogy Kay Ivey kormányzó péntek délután aláírta a törvénytervezetet.
A törvényjavaslat kimondja, hogy egyetlen állami iskolának sem szabad részt vennie, szponzorálni vagy edző személyzetet biztosítani olyan iskolák közötti atlétikai eseményeken, amelyeken a sportolók más biológiai nemű sportolók elleni versenyben vehetnek részt, kivéve, ha az esemény kifejezetten magában foglalja mindkét biológiai nemet.

De mi lesz a transznemű diák sportolókkal?

Míg a törvényjavaslat hívei szerint a nemspecifikus csapatok egyenlőbb esélyeket adtak a biológiai női sportolóknak,  az ellene szólók szerint a törvényjavaslat diszkriminatív és káros a transznemű sportolókra.
Alphonso David – az Emberi Jogok Kampányának elnöke, az ország egyik legnagyobb LMBTQ-érdekképviseleti csoportja – a jogszabályt „csak egy politikai indíttatású törvényjavaslatként  jellemezte, amelynek célja az amúgy is kiszolgáltatott lakosság megkülönböztetése.”

„Ennek a jogszabálynak aláírásával Ivey kormányzó erőteljesen kizárja a transznemű gyermekeket. Tisztázzuk: a transznemű gyermekek  ugyanazt a lehetőséget érdemelik, mint társaikkal”

– mondta David. állásfoglalás.

„Egyszerűen fogalmazva, az alabamaiak jobban megérdemelnek, mint olyan a törvényhozókat, akik olcsó politikai haszonszerzés céljából az összes gyerek egészsége és biztonsága ellen hoznak törvényt.”

Scott Stadthagen alabamai republikánus képviselő viszont, aki támogatta a törvényjavaslatot, megdicsérte a kormányzót támogatásáért.

„Szeretném megköszönni Ivey kormányzónak a vezetését és az alabamai női sportolók jogainak védelmét” – tweetelt pénteken. „Nem mindig könnyű kiállni a helyes mellett, de mi mindig helyesen cselekszünk.”

Idén eddig Dél-Dakota , Mississippi, Arkansas és Tennessee hasonló sporttilalmakat léptetett életbe, és Arkansas is jóváhagyta a hónap elején egy olyan intézkedést, amely megtiltja az állam orvosainak, hogy nemek közötti váltás előkészületében nyújtsanak segítséget  transznemű fiataloknak. Legalább 30 állam vezetett be hasonló tilalmakat az idén – állítja az Amerikai Polgári Jogi Szövetség transz-törvényjavaslat – ellenes nyomkövetője .
Mindez egy olyan csoportot, a transznemű fiatalokat érintené, amelynek tagjai  a kutatók és az orvosok szerint, már most is hajlamosak az öngyilkosságra és depresszióra.(CNN)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük