Tovább „tizedel” Szalay-Bobrovniczky: „ez nem szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak…”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter három hete jelentette be, hogy a “nemzeti megújulás” érdekében a 45 év feletti és 25 éve katonáskodók seperc alatt elküldhetők és lám, pár nappal később már kiszivárgott, hogy 100 körül van azok száma, akiknek a helye sürgősen kellett valakiknek. Most tovább tisztogat a közszolga: az alakulatparancsnokok „vizsgáznak” a benntmaradásért.

A főszabály: a maximum 9 pont elérése

A személycserének még nincs vége. A Válasz Online szerdai cikke szerint ugyanis még csak ezután jön az alakulatparancsnokok pontozása.

A 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottakat kell értékelniük öt szempont (szakmai megfelelőség, nemzetközi tapasztalat, nyelvi készség, fizikai állapot, teljesítmény értékelés) alapján.

Néhány szempontnak alszempontjai is vannak, és egyes jellemzőkre 0, 0,5, illetve 1 pont adható.

Maximum 9 pontot lehet elérni, és ha valaki ezekből 6-ot elér, akkor a főszabály szerint elvileg maradhat. Az intézkedés a szerződéseseket nem, csak a hivatásos állományt érinti.

Sumákbn ment?

A cikk szerint a Magyar Honvédség vezetői sem sejtettek semmit az egészből azelőtt, hogy a menesztéseket bejelentették, így forrásaik szerint még az is lehet, hogy

a meneszteni szándékozottak listáját kiszervezték, könnyen lehet, hogy külső helyszínre.

A honvédelmi miniszter a Bloombergnek adott interjújában beszélt a leépítésről. Azt mondta, teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél, ezért menesztett több száz magas rangú katonai vezetőt. Emellett visszautasította azokat a kritikákat, miszerint az átalakítás politikai indíttatású lenne.

„Ez nem egy szociális intézmény, azok a vezetők, akik megfelelnek az új kritériumoknak, maradhatnak. Ez egy hadsereg, méghozzá egy tomboló háború szomszédságában, Európa közepén”

– indokolta az elbocsátások szükségességét Szalay-Bobrovniczky, aki egyben elutasította a bírálatokat, és azt mondta, hogy a változások már régóta esedékesek. A honvédségre ugyanis túl nagy terhet rótt a vezetők felduzzadt száma, ugyanakkor a seregben mintegy 8-10 ezer betöltetlen állás is van.

A miniszter tervei szerint a jelenlegi 37 640 fős létszámot a többszörösére bővítik a jövőben. A személyzeti változások viszont csak egy részét képezik az átalakításnak, a szovjet korszakból származó fegyvereket is modern fegyverekre cserélik – többek között az izraeli Vaskupola radarrendszerekre és német Leopard harckocsikra.