Tudta? A jövedéki adó áfával megspékelve minden liter üzemanyagon 140.- illetve 152.- forint

Ne feledje senki, aki tankolni megy, hogy minden egyes liter megvásárolt üzemanyag árából 140.- – 152.- forint adót is megfizet. Ezt Orbán szerdai facebook-bejelentését alapul véve nem a Mol-kasszában csörög majd, hanem extraprofit néven átcsoportosítják a 2020 júliusában létrehozott rezsivédelmi alapba, jelentsen ez bármit is.

A “hogyan” egyelőre nem világos

A kedd éjjeli kormányinfón bejelentették az üzemanyagok hatósági árának megszüntetését, december 6-án 23.00 órától mindenki piaci áron tankolhat. Ezzel párhuzamosan a jövedéki adó tekintetében is korrigálás történt, vagyis visszaállt a hatósági ár bevezetését megelőző állapot. Ennek megfelelően

a 95-ös benzin jövedéki adómértéke 120 forint/liter + áfa (152,4 forint), a gázolaj esetében pedig 110,35 forint/liter + áfa (140,1 forint). Az emelés mértéke 25 forint/liter + áfa. A benzin új piaci átlagára 640, a gázolajé 700 forint.

Orbán Viktor miniszterelnök a hatósági ár kivezetését követően szerdán bejelentette, hogy a Mol emiatt keletkező extraprofitját elvonják, és a rezsivédelmi alapba irányítják.

A miniszterelnök bejegyzéséből nem derült ki, hogy pontosan hogyan történik majd ez.

Forrás

Pin It on Pinterest