Frissítve! Egész éjjel túlélők után kutattak a genovai hídomlás helyszínén

Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott esetleges túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és ma napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott, kutyákkal kutatnak az eltűnt emberek után.

A halálos áldozatok száma már 37, közülük hárman gyerekek. Továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok. Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt közülük még nem tudtak azonosítani.

Még korábban a tűzoltók legkevesebb 35 halottról beszéltek. Tizenhat sérültet ápolnak, tizenketten súlyos állapotban vannak.

Szemtanúk egybehangzóan azt állítják, hogy egy villámcsapás után először az egyik, 90 méter magas pilon omlott le. Ekkor már az egész híd remegett, majd beomlott az autópálya is.

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. Az 1967-ben épült Polcevera-viaduktot – ahogy az elmúlt évtizedekben többször – a közelmúltban is renoválták. Már 2014-ben azt írták róla: itt volna az ideje annak, hogy felrobbantsák.

A genovai viadukt vészesen túlterhelt volt: naponta 25 ezer teherautó dübörgött át rajta. 42 méter magasan halad el a város egyik vasúti, ipari területe felett, amelynek szélén több lakótömb is található. Itt húzódik a Polcevera folyó medre is.

A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Genovában attól tartanak, hogy a híd további részei omlanak még le

Több mint 400 embert telepítettek ki a környékről.

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelő miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökség nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

A kétszer kétsávos híd a francia határon fekvő Ventimigliával kötötte össze Genovát. Összeomlása súlyos fennakadásokat okoz az olasz-francia Riviérán, a kiváltása pedig nagyon sok pénzbe és időbe fog kerülni.

Két román állampolgárságú halálos áldozata is van a hídomlásnak

A román külügyminisztérium közleménye szerint a torinói román konzulátus mobil egysége utazott a helyszínre, hogy konzuli segítséget nyújtson a szerencsétlenség esetleges román áldozatainak. Az azonosítás során derült ki, hogy a halálos áldozatok egyike román állampolgár.

A déli órákban egy újabb román állampolgárságú áldozat azonosításáról számolt be a tárca. A közlemény szerint a második azonosított román áldozat kettős állampolgársággal rendelkezik.

A külügyminisztérium közölte: a helyszínre küldött konzuli egység folytatja a munkát. Állandó kapcsolatot tart fenn az olasz hatóságok által alapított válságstábbal és azokkal a kórházakkal, amelyekbe az áldozatokat szállították.

(Forrás: MTI, Euronews)

Előzmények:

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/hidomlas/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.