Havazás Budapesten, úgy tűnik még egyet belénk harap a tél

Hétfőn reggel havazással indult a hét a fővárosban, úgy látszik igazi téli időre számíthatunk. Kelet felől fokozatosan mindenütt beborul az ég, legkésőbb az északnyugati országrészben.

Ez van

Hajnalban még főként a keleti országrészben, majd délelőtt már inkább a délkeleti, a déli óráktól pedig a déli, délnyugati országrészben várható tartós havazás. Az északi térségben inkább csak szórványos hószállingózás, gyengébb hóesés a valószínű. Az erős ÉK-i szél miatt, az ország déli, délnyugati területein hófúvás kialakulásának is megvan a veszélye! A tartós havazásban fagypont körül, másutt pár fokkal 0 fok fölött alakul a hőmérséklet.

Éjszaka is folytatódik a havazás az ország délnyugati, déli felén. Az északi országrészben eleinte borongós időben elszórtan lehet hószállingózás, majd hajnalra, északkeleten csökkenni kezd a felhőzet. Erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉK-i szél fúj. A havas délnyugati országrészben hófúvás is kialakulhat!

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

vasárnap délután +4 – +8,

hétfő reggel -5 – -2,

hétfő délután +1 – +6,

kedd reggel -4 – -1 fok körül alakul.

A folytatás:

Kedden és szerdán is szeles, évszakos átlagnál jóval hidegebb időre készülhetünk. Alapvetően erősen felhős, borongós idő várható, csak helyenként, és rövid időszakokra süthet ki a nap. Kisebb havazás, hózáporok, valamint néhol havas eső egyaránt előfordulhat. A legtöbb hó a délnyugati országrészben hullhat és maradhat meg átmenetileg (5-15 cm). Kedden a még erős szél hófúvás veszélyt is jelent.

Csütörtöktől már határozottan enyhébb levegő érkezik fölénk kelet felől, de alapvetően még marad a felhős, borongós időjárás, nyugaton kisebb esővel, havas esővel, keleten viszont napsütéssel.

Pénteken és a hétvégén már sok napsütés, kellemes hőmérsékletű, melegedő idő a legvalószínűbb, de elvétve előfordulhat záporeső.

Közlekedés meteorológia

Vasárnap kellemetlen, élénk, erős északkeleti szél nehezíti a közlekedést, és főként a Duna vonalában, illetve annak körzetében hózáporok is kialakulhatnak.

Hétfőn erős északkeleti szél, és az ország déli felén akár jelentősebb havazás nehezítheti a közlekedést.

Forrás Eumet

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük