Új név a feketelistán: a Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek közé sorolta az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került – közölte pénteken az amerikai külügyminiszterre hivatkozva az MTI.

Aggodalomra különösen okot adó országok, szervezetek

Antony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
Az úgynevezett aggodalomra különösen okot adó országok listáján eddig is szerepelt többi között

  • Kína,
  • Oroszország,
  • Szaúd-Arábia,
  • Pakisztán és
  • Észak-Korea.

A lista 2022-es felülvizsgálata nyomán

az aggodalomra különösen okot adó szervezetek között szerepel az

  • al-Shabab, a Boko Haram iszlamista szervezetek,
  • az Iszlám Állam több afrikai alegysége,
  • az afganisztáni tálibok,
  • a jemeni huti mozgalom,
  • valamint idén felkerült a listára a Wagner-csoport nevű orosz katonai magánvállalkozás a Közép-Afrikai Köztársaságban elkövetett cselekedetek miatt.

A Wagner-csoportról…

A Wagner-csoport egy Kreml-közeli magánhadsereg, embereit a világ több pontján is bevetették, mindig az orosz állam érdekeinek megfelelően. Afrikában, Szíriában és most már Ukrajnában is megjelentek a fegyvereseik és mindenhol háborús bűntettek vádja tapadt hozzájuk. A Wagner-csoportot 2014-ben alapította Dimitrij Utkin alezredes, a csecsen háborúk veteránja. Egy Telegram-felhasználó a közelmúltban tett közzé egy képet, amely állítólag Wagner-csoportot hirdető és toborzó oroszországi óriásplakátokat mutat be, miközben az álláshirdetések állítólag 240 ezer orosz rubel (kb. 1,6 millió forint) havi juttatást kínálnak, ami jóval magasabb, mint egy átlagos katona fizetése.

A Wagner-zsoldosok feltehetően részt vettek az ukrán Popaszna és Liszicsanszk városaiért, valamint a vuhlehirszki erőműért vívott stratégiai fontosságú csatákban.

A jegyzék évenkénti felülvizsgálatát a törvény írja elő az Egyesült Államok kormányának,

ahogy az is törvényi kötelezettség, hogy az aggodalom különösen okot adó országok és szervezetek jegyzékén szereplőkkel szemben – egyes kivételeket leszámítva – elnöki szankciókat rendeljen el. Ilyen kivételek közé tartozik például, ha egy országgal vagy szervezettel szemben már érvényben van büntetőintézkedés más hivatkozással. Az amerikai külügyminiszter pénteki közleménye hangsúlyozza,

kormánya üdvözli annak lehetőségét, hogy találkozzon minden érintettel annak érdekében, hogy megoldást találjanak a nemzetközi normákat sértő törvények és gyakorlatok megváltoztatására, valamint olyan lépések kidolgozására, amelyek a listáról való eltávolítást eredményezik.

A fotó illusztráció.