Újabb oktatási káosz – Őrület, nem tudni ki dönti el, hogy mehet-e iskolába a gyerek

Külön fejezetet kapnak az óvodák a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT). Úgy tudjuk, az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak, írja a Népszava.

Óvoda, vagy iskola?

Az Emberi Erőforrások minisztériuma, cáfolja ugyan, de a lap értesülései szerint:

“Külön fejezetet kapnak az óvodák a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT) – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak. Az óvodákról szóló fejezet elsősorban az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, az Óvodai nevelés országos alapprogramját (ami az óvodáknak olyan, mint az iskoláknak a NAT) tehát nem váltja fel. Szakmai körökben ugyanakkor azt beszélik, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, vagyis a jelenleg önkormányzati fenntartású óvodák, az iskolákhoz hasonlóan, a jövőben közvetlen állami fenntartásba kerülhetnek.”

A tervről Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke is hallott, de azt is megerősítette, hogy a szakmával senki nem tárgyalt az elképzelésről. A szakember a hatéves korban kötelező iskolakezdésről szólva hozzátette az előbbiekhez, hogy:

“a rugalmas iskolakezdés eltörlése ügyében sem látnak még tisztán, most ez aggasztja leginkább az óvodapedagógusokat.”

Nyílt levél

Nemrég pszichológusok nyílt levelet is küldtek a kormánynak, hogy minél előbb adjanak tájékoztatást és vonják be az érintetteket. A levelet több száz szakember írta alá.

“Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérelik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e” Írták többek között

A tanuk kárára kísérletezgetés valamilyen ismeretlen okból mintha sporttá vált volna a jelenlegi kormánynál. Azon azért érdemes lenne a szülőknek elgondolkodni, hogy hol az a bizonyos fal, ameddig képesek még hátrálni az oktatási kormányzat egyre agresszívabb gyerekikre mért támadásai elől.

Kásler Mikós és csapata annak ellenére sem egyeztet a szakmával, hogy eddig még szinte minden újításukról, melyek zöme a távoli múltban gyökerezik, derült ki, hogy a lehető legrosszabb irány. Mi lesz így a gyerekekkel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük