Újra elindulhat a pedagógusi pálya „kiéheztetése”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszakát kínálja az oktatásban.

A pénz az oktatásügy szinten tartáshoz is csak nehezen elegendő

Szűcs Tamás pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsében szereplő 15 milliárd forintos többlet a területen a szinten tartáshoz is csak nehezen elegendő. Újra elindulhat a „pálya egyfajta kiéheztetése” – értékelt.

Egy egyszerű fűnyírásra is nehezen van pénz

Megjegyezte: az országot járva azt tapasztalja, hogy elkezdett akadozni a túlmunkák kifizetése, a helyi tankerületekben megpróbálják ezt „elmismásolni”, illetve sokszor egy egyszerű fűnyírásra is nehezen van pénz.

A tanév rendjéről szólva úgy foglalt állást, hogy a feltételrendszer jelenleg alkalmatlan arra, hogy két héttel meghosszabbodjon a tanév, még úgy is, hogy nem tanítanak ez idő alatt. Azt üdvözlik, hogy akik a gyermekek táboroztatását nem tudják megoldani, kapjanak segítséget, de nem a mostani közoktatási struktúra terhére – fejtette ki Szűcs Tamás. Jó példaként említette erre az Erzsébet-táborokat, és azt mondta, a források még hatékonyabb felhasználásával már lehetne eredményeket elérni.

Már tíz szakszervezet csatlakozott az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásukhoz

Kitért arra is: szeretnének minden eszközzel tiltakozni az alkotmány hetedik módosítása ellen. A tervezetben nagyon komoly kockázatokat látnak. Ilyen a gyülekezési jog korlátozásának szándéka, illetve az, hogy a bírói függetlenségbe és a bírók ítélkezési gyakorlatába nyúlnának bele az alkotmány szintjén – hozott példát. Mindkettő érinti a szakszervezeteket is – jegyezte meg, hozzátéve: tiltakozó nyilatkozatot hirdettek, amelyhez eddig tíz szakszervezet csatlakozott. A jövőben a teljes nyilvánosság bevonásával szeretnék a következő lépéseket – akár az esetleges demonstrációkat is – meghatározni – közölte a PDSZ elnöke.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük