Vágó István Facebook oldalán írt arról, hogy a választás bojkottja szerinte valószínűleg csak a Fidesznek segítene. A bojkottot azonban nem elsősorban a választóknak kell megvalósítani, hanem az ellenzéki pártoknak. 
[mnky_ads id=”10551″]

Vágó István véleményét egy az egyben tesszük közzé:

“Kezdenek elharapózni a bojkott-felhívások. Szép gondolat, de félek, lesznek, akik nem fognak csatlakozni. Ilyenek például:

- Hirdetés -

– jobbikosok
– LMP-sek
– momentumosok
– további kb. 200 kamupárt támogatói
– a templomba járó és a plébánosnak engedelmeskedő hívők
– akik elhiszik, hogy Orbán megvédte őket a “migráns-hordáktól”
– akik elhiszik, hogy nyertek a rezsicsökkentéssel
– akik elhiszik, hogy Brüsszel a szabadságunkra tör
– akik elhiszik, hogy Orbán megvédi őket a szabadkőműves-liberális-zsidó háttérhatalomtól
– akik attól tartanak, hogy majd Soros nevet a végén
– akik büszkék rá, hogy Magyarország jobban teljesít
– akik elhitték, hogy a nemzeti konzultáció kérdései valódi problémákat feszegettek
– közmunkások, akik félnek, hogy kiderül, nem voltak szavazni
– állami alkalmazottak, akik félnek, hogy kiderül, nem voltak szavazni
– akik nem interneteznek
– akik az internetet sport-, zene-, pornó- és más felvételek megtekintésére vagy játékokra használják
– akiket csak a kormánymédia hírei érnek el, akiknek ingyen bedobják a csak a kormány dicsőségét hirdető Lokált
– akik a kampány során nem találkozhatnak ellenzéki plakátokkal, mert a plakáthelyeket mások már lefoglalták
– akik nem mernek elmenni lakossági fórumokra, nehogy meglássák őket a hatalom emberei
– határon túli, regisztrált kettős állampolgárok
– és kb. 2 millió megingathatatlan Fidesz-hívő
[mnky_ads id=”10552″]
Ha meggyőzik őket az ötletgazdák a bojkott hasznosságáról, én is szívesen csatlakozom. Ha nem, akkor viszont nem szívesen asszisztálok a Fidesz négyötödös győzelméhez.”

Szerintem:

A bojkottot nem elsősorban a választóknak kell megvalósítani, hanem az ellenzéki pártoknak. Ha – mondjuk – az MSZP, az Együtt, a DK stb. nem indul, nyilván a szavazóik sem fognak elmenni szavazni, vagy, ha elmennek érvénytelen cédulát dobnak be. A bojkott szempontjából két tényező majdnem egyformán fontos: az egyik: hány párt bojkottál? A másik mekkora a részvétel a választáson? Mondjuk 40 százalékos vagy alacsonyabb részvétel és a közvélemény-kutatások szerint mintegy 30 százalékot képviselő párt távolmaradása már megkérdőjelezi a választás legitimitását, és demonstráció lesz a diktatúra ellen.

Egyébként, ha Vágó István nem akarja a Fideszt nagy arányú győzelemhez juttatni, akkor ne induljon a választáson! Lehet, hogy paradoxonnak hangzik, de az ellenzék az indulásával a Fidesz malmára hajtja a vizet és csak arra lesz a végén alkalmas, hogy legitimálja a választást. Az a látszat alakulhasson ki egy nem szabad, nem demokratikus és távolról sem azonos esélyeket nyújtó választás után, hogy azon a többség akarata nyilvánult meg és nyert a jobbik, mégpedig nyilván sportszerű keretek között, hiszen az ellenzék indult és győzelemben reménykedett, vagyis nem látta a versenyt kilátástalannak. Pedig az.

Minden a Fidesz kezében van, ami választás nyeréséhez kell

Aki másképpen gondolkodik, azt csak arra szeretném emlékeztetni, hogy a Fidesz nem az ablakon dobta ki a milliárdokat a média elfoglalására, nem szórakozásból alkotott új választási törvényt, nem véletlenül foglalta le még a szabad plakáthelyeket és nem véletlenül igyekezett ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat anyagilag is. Minden a Fidesz kezében van, ami választás nyeréséhez kell. Pénz, média, erőszakszervezetek, önkormányzatok, megfélemlítési potenciál, (APEH, Számvevőszék, ügyészség, egyház stb.) és lassan a legnagyobb munkaadó megint az állam, vagyis – ahogy Vágó is jelzi – a szavazók egy jelentős része a Fidesztől ügg és nem mer ellene szavazni. A legnagyobb blama a Fidesz számára és a legnagyobb politikai ütőkártya az ellenzék kezében szerintem az lenne, ha a Fidesz és Jobbik 95 százalékkal nyerné a választást, mondjuk 35 százalékos részvétellel. Lehet, hogy így a parlamentben négyötödnél is nagyobb Fidesz-fölény lenne, de milyen fogadtatása lenne egy ilyen országgyűlésnek és ki mennyire venné komolyan?

Egyébként pedig a másik oldalon a kérdés: mit akar az ellenzék a 2018 utáni parlamentben akár akkor is csinálni, ha sikerülne megakadályozni a kétharmadot? Aki azt hiszi, hogy bármit is, az abban hisz, hogy Magyarországon még parlamenti demokrácia van. Pedig nincs, a parlament helyett egy tucatnyi ember irányítja az országot, élén a gyakorlatilag teljhatalmú Orbán Viktorral. Mi változna, ha nagyobb részvétele lenne az ellenzéknek? Mészáros Lőrinc kevesebb pályázatot nyerne, Polt Péter nyomozást indítana ellene a gyanúsan sok nyertes pályázata miatt? Ez a rendszer azért jött létre és azért olyan, amilyen, hogy benne a Fidesznek és Orbán Viktornak teljhatalma legyen. Az ellenzék mindaddig nem kell semmilyen komoly retorzióval számoljon, amíg ezt nem zavarja. Ha esetleg zavarná, el fogják hallgattatni.

Magyarországon – ki kell nyíltan és őszintén mondani – nincs demokrácia,

főleg parlamenti demokrácia nincs. Ezt kellene helyreállítani, de ez választásokkal nem hajtható végre. Ehhez erőszakot kell Orbánékkal szemben alkalmazni. Ez nem jelent mindjárt lövöldözést és népfelkelést (bár alighanem ez lesz a vége) hanem aktív politika harcot. Polgári engedetlenséget, a parlament, a hivatalok bojkottját, sztrájkokat. Politikai sztrájkokat is. Új alkotmányt, új választási törvényt, közmédiát, az önkormányzatiság visszaállítását, a jogállam intézményeinek, a fékeknek és az ellensúlyoknak az újbóli megteremtését, sajtószabadságot és azt kell követelni, hogy amíg nincs meg a lehetősége az uniós pénzek felhasználásának demokratikus ellenőrzésének, el kell érni, hogy az EU ne utaljon több pénzt a Fidesz-kormánynak.

Azonnal követelni kell a labdarúgás támogatásának és a stadionépítésre szánt közpénzek átirányítását az egészségügybe és az oktatásba. A presztizs beruházások (Vár, Városliget stb.) helyett szociális lakásokat kell építeni. Ezt kell meghirdetni és ezzel kell megpróbálni az embereket az utcára vinni. Ami hasonlóan fontos lenne: ki kell mondani, hogy az ebül szerzett jószággal még egyszer Magyarországon nem fog senki a jog paravánját maga előtt tartva elsétálni. Rendkívül törvényekre van szükség, amelyek mindenkit, aki az elmúlt évtizedben gazdagodott meg, a családtagokkal együtt megfoszt a vagyonától, és csak azt követően és annyit kaphat vissza, amihez az adóbevallása alapján legálisan megkereste a fedezetet. Akinek ez nem jön össze, annak pechje volt. Lehetne kezdeni már most a választási bojkottal és a követeléseknek az utcára vitelével. Hajrá! Sokkal nagyobb esélye van ennek a sikerre, mint az indulásnak a választáson.

Rosszabb a helyzet, mint az előző választás előtt

Ezt írtam 2012 novemberében, amikor óvtam attól, hogy az ellenzék induljon a választáson és ezt képviselem most is, amikor az ellenzék még az akkorinál is rosszabb helyzetben van, az esélyei az akkorinál is csekélyebbek.

Még annyit: ha Vágó István listája korrekt, márpedig nagyon úgy néz ki, akkor mégis kikkel akar az ellenzék nyerni? Maga a lista ékes bizonyítéka annak, hogy nincsenek meg a szabad, egyenlő esélyeket kínáló választás feltételei és a lejtős pályán a túlerővel szemben csak veszíteni lehet. Akkor minek viszi valaki a híveit a mészárszékre, azzal áltatva őket, hogy van nyerési esélyük? A bojkott lényege – a látszat ellenére – nem az, hogy nem állunk sorompóba, mert nem tudunk nyerni, hanem az, hogy nem megyünk bele egy olyan játékba, ahol a kártyák cinkelve vannak, és az ellenfél zakójának szára tele van hamis lapokkal, továbbá a tétet hamis pénzben tette le az asztalra.

Orbán nem adná át a hatalmat

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy ha – feltéve, de meg nem engedve – az ellenzék győz a választáson, ki az aki el tudja képzelni, hogy Orbán Viktor a köztévében gratulál a győztesnek, majd angolosan távozik. Továbbá, a magyar közhangulat ismeretében, ki gondolja komolyan, hogy az emberek hagynák elsétálni Orbánt és a bandáját? A Fidesz káderei jól tudják, hogy most csak nyerni lehet. A választási vereség egyenlő a meneküléssel, a teljes egzisztenciális csőddel, vagyis nem jöhet számításba. Egy normális demokráciában, ahol mindenki betartja a törvényt ez nem így van, de Magyarország nem normális demokrácia és ebből, amit a Fidesz ránk szabadított, már jól nagyon nehezen fogunk kijönni. A kérdés már régen csak az, milyen áldozatok árán szabadulunk meg Orbánéktól és ki fogja a legnagyobb árat fizetni érte.

Megsúgom: az átlag magyar ember megint. Sajnos.

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét