Kék fény

Valószínűleg bográcsozásból lett hatalmas tűz Piliscsabán

Piliscsaba

Valószínűleg kerti bográcsozás következtében pusztított nagy területen tűz kedden Piliscsabán. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-t.

Az OKF ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén

Kedden délután Piliscsabára, egy Akácfa utcai családi házhoz riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan udvarán keletkezett lángok gyorsan és nagy területre terjedtek tovább, nagy valószínűséggel egy bográcsozást követően.

A tűzoltók kiérkezésekor az udvaron már kétszáz négyzetméteren égett a száraz növényzet. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, valamint egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is.

Több mint harminc tűzoltó hét technikai eszközzel, órákon át oltotta a lángokat

Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén tilos.

A kerti sütögetés nem tiltott ugyan, ám csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni – hívták fel a figyelmet -, mert a nagy hőségben a növényzet könnyen meggyulladhat.

Az idén már 11 500 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit

Az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése óta, vagyis július 2. óta pedig majdnem hétszázszor. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaptak fel szabadtéren a lángok.

A tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

A piliscsabai tűz keletkezésének körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásban tisztázza.

Forrás: OKF / MTI

Fél év alatt 49 ember halt meg lakástűz következtében

Friss híreink

About Author

Comment here