Varga Zoltán: Orbán és korszaka hamarosan csak egy kínos szégyenfolt lesz

Varga Zoltán a debreceni demokratikus ellenzék egyik legszókimondóbb képviselője. Tagja a városi közgyűlésnek. A Demokratikus Koalíció országos elnökségének a tagja, a párt országgyűlési képviselőjelöltje. A politikussal szülővárosa közéletéről, az Orbán rezsimről, a választások utáni lehetséges forgatókönyvről beszélgettünk.
[mnky_ads id=”10551″]

Debrecen Kósa után 

bl. Ön egyike a legharcosabb ellenzékieknek Debrecenben. Sokat támadta korábban Kósa Lajost, tisztább lett a város közélete, az új polgármester vezetése alatt?

VZ. Sokan vártak változást Kósa Lajos távozásával. Sokan gondolták azt, hogy Papp Lászlóval, a jelenlegi polgármesterrel új politika jelenik meg a polgármesteri hivatalban. Ma már mindenki látja, hogy politikai váltás semmiképp, legfeljebb stílusváltás következett be. Kósával eltűnt ugyan a „suk-sükölés”, az alany és állítmány nélküli, befejezetlen mondatok, a nyíltszini gorombaság kora, azonban itt maradt minden más, ami jellemzi a jelenlegi rezsimet. Szemmel látható, hogy Orbán világképébe nem férnek bele a demokrácia alapvető formái, többek között az önkormányzatiság sem. Ennek lebontásában aktív szerepet kaptak a polgármesterek, köztük városunk jelenlegi polgármestere is. Az önkormányzatok már rég nem önálló entitások ebben a közegben, csupán akarat és hatáskör nélküli bábok. A polgármesterek feladata pedig kizárólag a pártutasítások ellenvetés nélküli végrehajtására korlátozódik. Ennek a helyi közéletben számos jelét tetten is érhetjük. Mint ahogy azt is, hogy ma már mindent Budapestről irányítanak, a polgármestert, és a lenyúlásokat is. Ha mindezt egy mondatban kellene összefoglalnom: Kósa távoztával és Papp megjelenésével a csomagolás változott, de a csillogóbb sztaniol alatt a tartalom ugyanolyan romlott, mint amilyen volt.

Kis karácsonyi gyűlölet-cunami

bl. A karácsonyi ünnepek előtt a város három országgyűlési képviselője és a település polgármestere tartott sajtótájékoztatót, állításuk szerint a Soros támogatta civilek ellen. A polgármester szerint, a város képes a szociális problémákat megoldani. Ön is így látja?

VZ. Érdemes tisztázni: a karácsonyi ünnepek előtt tartott uszító, minden ízében és mondatában hazug sajtótájékoztatót nem Debrecen, hanem a Fidesz országgyűlési képviselői tartották. Egy közösség, jelesül Debrecen képviselői nem gyűlölködhetnek, nem hazudhatnak – még pártutasításra sem – saját közösségük, városuk jóravaló polgáraival szemben! Nem tennének, nem tehetnének ilyet, hiszen saját meggyőződésük, lelkiismeretük megakadályozná ezt. Úgy hiszem, erre csak az Orbán rezsim elvakult katonái lehetnek képesek. Ők pedig azok!

Természetesen Debrecen képes volna önmaga a szociális problémáit megoldani. De itt a hangsúly a „volnán” van, hiszen tudjuk, bármennyire is meg tudnánk tenni, nem tesszük. Egyre több a mélyszegénységben élő, alig egy évtizede még debreceni polgár, ma már üldözött pária saját városában, akik sorban állnak egy tányér meleg levesért a karitatív akciókon. Azokon az ételosztásokon, amit ma már adóztat a város, jobban mondva a Fidesz irányította (és nem vezette!) önkormányzat. Végtelenül elkeserítő, ahogy az elesett, idős, rászorult, beteg emberekkel bánik a város. Gondoljunk csak az ötvenes éveket idéző szociális otthonra, és a benne az ingerszegény, csótányos környezetben vegetálókra, a csillogó, milliárdokból épített, és évente százmilliókból működtetett, üresen kongó Nagyerdei Stadion árnyékában.

“Az emút nyóc év”

bl. Milyennek ítéli meg az Orbán-kormány elmúlt nyolcévi teljesítményét?

VZ. A kérdés az, mi volt Orbánék célja? Mert ha az, hogy szétziláljanak, maguk alá gyűrjenek egy alig bimbózó demokráciát, egy, a diktatúrából alig eszmélő, gyanútlan társadalmat, ha az, hogy uralják a társadalmi, politikai alrendszereket, rátegyék a kezüket a közigazgatásra a bank és energiaszektorra, és gyakorlatilag mindenre, ami egy ország működését jelenti, akkor mindenképpen sikeresnek. De a lopás, szabadrablás nem lehet a siker fokmérője. Ez gazemberség! Viszont európaiként, hazafiként, de emberként is egyértelműen megbuktak. Néhány év múlva Orbán és korszaka nem lesz több,mint kínos szégyenfolt a Magyar Köztársaság 21.századi történetében!

bl. Pártja elnöke, Gyurcsány Ferenc megosztja a magyar választókat. Lát-e olyan irányú elmozdulást, amely kedvező lehet a választásokra?

VZ. Ha ez nem így lenne, ha Gyurcsány Ferenc nem osztaná meg a választókat, akkor valószínűleg én sem lennék a DK egyik vezetője, de talán tagja sem! Bár lehet kissé cinikus a megközelítés, de politikusként az a dolgunk, hogy megosztóak legyünk! Régen rossz, ha egy politikus nem osztja meg a választókat. Mert akkor vagy nem jól artikulálja pártjának üzeneteit a választók felé, vagy nem is létezik a választók szemében! Aki fél az ilyen besorolástól, az ne politizáljon, az menjen el csipkét verni, ott biztosan nem konfrontálódik senkivel!

Ön a jelölt?

bl. Az MSZP és a DK megállapodása eredményeként ön lesz a képviselőjelölt lesz Debrecenben, a 2.számú választókerületben. Ellenfele valószínűleg Pósán László lesz.Milyen esélyeket ad magának a választásokon?

VZ. A tények magukért beszélnek, hiszen sok minden változott az elmúlt időszakban, még Debrecenben is. többek között az is, hogy már látom az embereken az eszmélés, a felismerés jeleit. Persze egyre többen vannak azok is, akik nem csak érzelemvezérelten mondják azt: ebből elegünk van. De, hogy konkrét példát is mondjak, még Debrecenben is megbukott a Fidesz gusztustalan kvóta-népszavazása, mindazok ellenére is, hogy a kormány által a kampányra fordított összeg túlhaladta az összes eddigi európai politikai kampány összegét. A folyamat elindult, – mondhatni, önjáró – melynek törvényszerű vége a Fidesz állampárti gyűlöletrendszerének a bukása, és a bátor akarat,a demokrácia, a köztársaság győzelme. Nekem mindösszesen az a dolgom, hogy felgyorsítsam ezt a folyamatot. A cél nem titkoltan az, hogy mindez tavasszal be is következzen.

Alapvető túlélési technika a hallgatás

bl. Debrecent, Kossuth Lajos egykor a szabadság őrvárosának nevezte. Ma milyen kérdésekkel lehet megszólítani az itt élőket?

VZ. Alapvető túlélési technika, a hallgatás technikája, a ne szólj szám, nem fáj fejem stratégiája, amit a Kádár-korban a magyar lélek kialakított. Csak ma már egyre többen vannak, akik unják, megcsömörlöttek ettől az állapottól. Olyanok, akik egyre kevésbé akarnak hallgatni. Persze nem vagyok naiv! Tudom milyen egy jól fejlett klientúra-rendszer, és Orbánéké az. Családok ezrei kötődnek a Fideszhez, érdekeltek hatalomban tartásában, csupán azért mert rajta vannak annak fizetési listáin. Úgy látom azonban, ma már inkább szégyen, mint dicsőség ezeken a listákon szerepelni. S, hogy milyen kérdéssel lehet őket megszólítani? Szinte bármilyennel, hiszen a klientúra egyre szűkülő csoportján kívül nincs olyan társadalmi réteg, akik ne sérültek volna az elmúlt években. A lényeg az, hogy szóljunk hozzájuk, találjuk meg, és használjuk azokat a csatornákat, ahol ők elérhetőek számunkra.

bl. Mi a tétje az idei parlamenti választásoknak?

Katt ide a cikk folytatásáért

[mnky_ads id=”10552″]

Egy hozzászólás itt: “Varga Zoltán: Orbán és korszaka hamarosan csak egy kínos szégyenfolt lesz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük