Vendégmunkás vagy Magyarországon? Megszívhatod akárcsak a munkaadód!

A múlt héten Románia sárga, Ukrajna pedig piros besorolást kapott, ami fokozott alkalmazkodást követel meg. Az ezekből az országokból érkező sok száz vendégmunkás hiánya egyes cégeknél átmeneti nehézségeket, akár termeléskiesést is okozhat.

Csak innen a szomszédból

Az ukrán és a román vendégmunkások nélkül sok magyar vállalat nehezebb helyzetbe kerülhet, és a még messzebbről érkező munkások még nagyobb bonyodalmakba keveredhetnek – írja a Világgazdaság.

Az ukrán és a román vendégmunkások nélkül sok magyar vállalat nehezebb helyzetbe kerül, a távolabbi országokból érkező dolgozók helyzetét pedig a többször nem egyértelmű iránymutatások nehezítik.

Ez munkáltatói és munkavállalói oldalon fokozott alkalmazkodást követel

Ukrajnából a járvány előtt sokan érkeztek az itteni munkaerőhiány miatt, de a járvány következtében mostanra országszerte megnőtt a regisztrált álláskeresők száma. A felvételnél első körben a hazaiakat részesítjük előnyben, de azt tapasztaljuk, hogy az ország egyes, főleg nyugati régiói­ban nem jelentkeztek elegen, így továbbra is szükség volt és van külföldi munkaerőre is, főleg Ukrajna felől.

A toborzásukat azonban átmenetileg felfüggesztettük, mert piros besorolású országból nem magyar állampolgárok nem léphetnek be az országba

– mondta el a lapnak  Juhász Csongor Prohuman ügyvezető igazgatója .

Az, hogy a múlt héten Románia sárga, Ukrajna pedig piros besorolást kapott, fokozott alkalmazkodást követel meg, az onnan érkező vendégmunkások hiánya sok cégnél okozhat átmeneti nehézségeket, akár termeléskiesést is.

A Föld másik feléről

A VG-nek olyan magyar cég is nyilatkozott, amelyik brazil dolgozókat foglalkoztat. Ez a cég nagyon nehezen tudta visszahozni Magyarországra a dolgozóit,

az ITT MARADOTTAK számára pedig az okozott feszültséget, hogy nem tudják, ha hazautaznának, milyen feltételekkel jöhetnének vissza.

Azok sem utazhatnak ráadásul, akik nem tudják külföldön átvenni a tartózkodási engedélyüket, mert például nem működik a követség. Akiknek pedig a Magyarországon érvényes dokumentumai lejárnak, gyakran nehéz meghosszabbítaniuk, ha a saját országuk hivatalai zárva tartanak.

vendégmunkás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük