Kerítésen túl

Véres Nakaba-nap vár Izraelre

Gáza

Kedden a palesztinok véres Nakba-napi megemlékezésre készülnek. A Nakba az úgynevezett katasztrófa napja, 1948 május 15. Ezen a napon mintegy 700 ezer palesztint telepítettek ki Izrael állam megalapításához kötődően. A helyzet tehát az 59 halálos áldozatot követelő hétfő után sem lett nyugodtabb, sőt.

Robbanásközeli állapot

Az izraeli biztonság erők szerint a HAMASZ akárcsak hétfőn, kedden is képes lesz több tízezer embert mozgósítani a határkerítéshez, ami Gázát és Izrael többi részét választja el. Ez a létszám azonban még mindig messze elmarad a szervezet által tervezett 100 ezres létszámtól.

A délután nagy kérdése, hogy a palesztinok miként reagálnak a tegnapi áldozatok – köztük egy alig nyolc hónapos csecsemővel, aki könnygázt szívott be és ebbe halt bele – temetésére. Az érzelmek nagyon széles skálán mozoghatnak, ahogy az általuk kiváltott akciók is.

Biztos, ami biztos: az izraeli légierő is készenlétben áll arra az esetre, ha rakétákat indítanának Gázából az ország belseje felé.

Az izraeliek figyelmeztették a HAMASZT, hogy tegnapról mára frissítették a „célpontbankjukat”  és amennyiben tovább eszkalálják a helyzetet, nem haboznak a szervezet vezetőit is célpontnak tekinteni és levadászni.

A harci felkészülés közben azonban Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter elfogadta azt a javaslatot, hogy a jó szándék jegyében megerősítve ugyan, de nyissák újra a Kerem Shalom határátkelőt, annak ellenére, hogy ez komoly biztonsági kockázatot is jelenthet.

Előzmény

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/gaza-nevezhetjuk-akar-haborunak-is-53-halott-es-tobb-szaz-sebesult/

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!