Nem született határozat Jeruzsálem ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert az Egyesült Államok élt vétójogával – erre már hat éve nem volt példa.
[mnky_ads id=”3390″]
Az amerikai elnök december eleji bejentése, miszerint Washington Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, aggodalmat szült a nemzetközi közösségben és összecsapások sorozatát indította el Izraelben és a Gázai övezetben.

Az amerikai ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott a hétfői ülésen, hogy sértésnek veszik, ami történt, vagyis hogy a tagországok hangot adtak nemtetszésüknek. Szerinte ez egy újabb példa arra, hogy az ENSZ több kárt tesz, mint amennyi hasznot hajt, amikor beleártja magát az izraeli-palesztin konfliktusba.

Netanjahu hálás a vétóért

Az izraeli kormányfő megköszönte ezt Nikki Haleynek. Benjamin Netanjahu videóüzenete az egyik közösségi oldalon jelent meg azzal, hogy az amerikai ENSZ-nagykövet “lángra lobbantotta az igazság gyertyáját, és elűzte vele a hazugságot.”

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tartják a fővárosuknak

A Palesztin Nemzeti Hatóság és a radikális palesztin szervezet, a Hamász ezt másképp látja, ahogy az iszlám országok is. A Hamász intifádát hirdetett Donald Trump bejelentésének másnapján, az iszlám államok szervezete pedig Palesztina fővárosának nyilvánította Kelet-Jeruzsálemet.

A Gázai övezet határán megint indulnak és becsapódnak rakéták mindkét oldalon, és a jeruzsálemi Templomhegyen is magasra csapnak az indulatok.

(Forrás: Euronews)
[mnky_ads id=”3808″]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here