Arra nem számíthatunk, hogy az EU majd megbuktatja Orbánt

A magyar kormány és az Európai Unió kapcsolata nem baráti. Az EP-képviselők szerint azonban a magyaroknak kell leváltani Orbánt.
[mnky_ads id=”853”]
Orbán Viktor úgy „szabadságharcol” Brüsszel ellen, hogy közben egy tagállam miniszterelnöke, az unió különböző szervei pedig igyekeznek a maguk eszközeivel válaszokat adni a kormány nem „EU-konform” intézkedéseire. Ezek az uniós jogból következő eljárások, illetve olyan párbeszédek, amelyekre Orbánék provokációi miatt van szükség, mint például az unióellenes nemzeti konzultáció.

Ha nem tetszik Orbán, váltsák le a magyarok

Kötelezettségszegési eljárások, az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított perek, az uniós kifizetések felfüggesztésének belengetése, az EP igazságügyi bizottságának (LIBE) magyar jogállamról készülő jelentése, vitanap Magyarországról az EP-ben, és a hírhedt hetes cikkely alkalmazásának felvetése.  Az elmúlt évben sűrűsödtek azok az esetek, amikor úgy tűnt, hogy az unióban kezd betelni a pohár, és komolyan megbüntethetik Magyarországot.

Az unió szerveinek eszközei korlátosak, és nem is akarunk beleszólni Magyarország belügyeibe. Lássuk be, hogy egy határon nem mehetünk túl

– mondta egy EP-képviselő, aki a LIBE-bizottság tagjaként részt vesz a jelentés írásában. Lényegében ugyanezt mondta minden képviselő pártállástól, frakciótól függetlenül.

Orbánt nem az EU-nak kell megbuktatnia. Azt se mondhatjuk, hogy meg kell buktatni. A magyar embereknek kell dönteniük arról a választáson, hogy kit szeretnének kormányon látni

– magyarázta egy a szocialista frakcióban ülő képviselő, amit más politikusok is felemlegettek. Konszenzus van arról, hogy rosszul gondolkodnak azok, akik azt várják az uniótól, hogy „messiásként alászáll majd valaki, és rendbe teszi a magyar jogállamot”, foglalta össze egy holland zöldpárti politikus.

Tudjuk, hogy a magyar kormány hogy kommunikálja az uniós eljárásokat, de higgye el, Orbánék komolyan veszik ezeket, itt nem bagatellizálják azokat

– mondta egy néppárti politikus, aki ott ül a fideszesekkel együtt a frakció ülésein. Szerinte ettől függetlenül továbbra is kampánycélokra használja majd a magyar kormány a brüsszeli csatározásokat, amit könnyen megtehet, hiszen Orbán jól látja, hogy viszonylag tág mozgástere van.

Az Orbán-kormányt fenyegető legnagyobb veszély a támogatások lehetséges megvágása. Ebben is van egy határ, mert nem akarják Orbánékat még inkább Kína és Oroszország felé terelni, valamint a nettó befizető tagállamok is profitálnak az előttük megnyitott magyar piacból, amit nem akarnak kockára tenni.

(Forrás: 24.hu)
[mnky_ads id=”3390″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük