Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő a javaslatot azzal indokolta: több mint egymillióan élnek a nyugdíjas létminimum alatt, az idősek közel fele havi 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kap.

Minden nyugdíjasnak egyformán

Elmondta: az MSZP javaslata szerint már decemberben ki lehetne fizetni plusz egyhavi juttatást azoknak, akik az elmúlt évben már legalább egy napot nyugdíjasok voltak, kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat. A juttatás összegét az előző évi átlagos öregségi nyugdíj mértékében, azaz 120 ezer forintban állapítanák meg. Ennyi pénzt kapna az is, akinek 120 ezer forintnál alacsonyabb a nyugdíja.

Az MSZP nem tett le a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőségekről szóló indítványáról sem, bár ezt a fideszes többség a múlt héten leszavazta az Országgyűlésben. Javasolják a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak, illetve a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjak áttekintését. Ismét kezdeményezik a szolgálati nyugdíjak bevezetését.

Mint mondta, az MSZP a választási programjában – amelyet szombaton fogad el a párt választmánya – azt is javasolja, hogy emelkedjen duplájára az öregségi nyugdíj legkisebb összege, ami kilenc éve változatlanul 28 500 forint. Emellett az árakat és a béreket is figyelembe vevő nyugdíjemelést javasolnak. Értékelésük szerint a csak inflációkövető indexálási technika kettészakítja a társadalmat.

Hangsúlyozta: az MSZP a munkaerőhiány miatt megszüntetné a nyugdíj melletti munkavégzés minden korlátját, valamint visszaállítaná a járulékplafonról szóló szabályozást, mert ennek hiánya milliós nyugdíjakat tesz lehetővé.

Korózs Lajos közölte: a közgyógyellátás rendszerében a havi gyógyszerkeret kilenc éve változatlan 12 ezer forintos összegét 18 ezerre növelnék. A krónikus betegségben szenvedő, 65 év feletti, nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek ingyenesen biztosítanák a gyógyszereket. Az ápolási díjat 80 százalékkal növelnék meg.

(Forrás: MTI)

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét