Connect with us

Ez a nap

Civil szervezetek bírálták a magyar kormányt az Európai Parlamentben

Megosztás

Európai Parlament szakbizottságában elhangzott, hogy a magyar kormány szisztematikusan meggyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Az ülés elején a jelentéstevő Judith Sargentini arról beszélt, hogy a kormány 2010 óta folytatott politikája szisztematikusan aláássa a demokratikus intézményrendszer működését Magyarországon, ami összességében veszélyt jelenthetnek az alapszerződés érvényesülésére, ezért van szükség jelentésére. A mostani vizsgálat egyben teszt is az Unió számára Sargentini szerint arra, hogy a hasonló helyzetben lévő országokkal szemben, hogyan tudják megvédeni az intézmények az európai értékeket, amennyiben azok sérülnek egy-egy országban.

Több civil szervezet képviselője bírálta Magyarországot az alapvető jogok korlátozása miatt az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén, amelynek fő témája a jogállamiság magyarországi helyzete volt.

A brüsszeli meghallgatáson Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke kijelentette: az európai uniós alapértékek veszélyben vannak Magyarországon, a kormány szisztematikusan meggyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője hangsúlyozta, az országban létezik még szabad sajtó, azonban nincs sajtószabadság. Rámutatott, utóbbi fogalom „sokkal többet jelent, mint néhány bátor újságíró és szerkesztőség harcát”.

Eddig még nem volt arra példa az Európai Unió történetében, hogy az alapszerződés hetes cikke alapján az Európai Parlament vizsgálatot folytatott volna azzal kapcsolatban, hogy egy tagországban érvényesülnek-e az uniós alapértékek, Magyarország után Lengyelországgal kapcsolatban indítanak ilyen eljárást.

Szijjártó: súlyos vitában állunk az Európai Parlament bizottságával

Magyarország súlyos vitában áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságával (LIBE) az illegális bevándorlás ügyében, amely meghatározó sorskérdés a kontinens jövője szempontjából – közölte Szijjártó Péter a testület brüsszeli ülésén.

A kormány elutasítja az illegális bevándorlást és a kötelező betelepítési kvótákat, és továbbra is harcolni fog a magyar emberek érdekeiért és biztonságáért – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a jogállamiság magyarországi helyzetéről rendezett brüsszeli meghallgatáson.

Hozzátette: az álláspontok a legtöbb kérdésben rendkívül távol esnek egymástól, „teljesen mást gondolunk nemzetről, hagyományok tiszteletéről, határvédelemről és biztonságról”.

Felszólalásában egyenes összefüggést teremtett a 2015 óta Európába érkezett másfél millió bevándorló és az utóbbi években, európai városokban történt terrortámadások között.

A néppárti vezérszónok hazugsággal vádolta Szijjártót

Ezért a megjegyzéséért az Európai Néppárt (aminek a Fidesz is tagja) bizottsági vezérszónoka felszólította Szijjártót, hogy vonja vissza, mert ez nem igaz és azt is kérte tőle, hogy változtasson ezen retorikáján.

(forrás: MTI, Index)

Szerző

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Pál György

    2017.12.07 11:01 at 11:01

    szargyártó úr, ha ez így van a teljesen másként gondolkodásról, akkor ideje felállni az asztaltól és átmenni egy másik terembe. Nem gondolja? Ott még focizni is lehet, akár emberfejekkel is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük