Ez a napKiemelt hírek

Még 400 ezer embert fenyeget a kilakoltatás veszélye

kilakoltatás

Idén májusban és júniusban összesen 1355 kilakoltatás történt. A témában jártas szakember szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen havonta körülbelül 10 ezer embernek kell szándéka ellenére elhagynia otthonát, miközben további csaknem 400 ezer embert fenyeget ez a veszély.

Az ATV néhány napja készített drámai felvételeket egy fővárosi kilakoltatás közben. Hasonló jelenetek ezrei játszódnak le hónapról-hónapra Magyarországon. Az Országgyűlés pénteken részben a devizahitelesek kilakoltatása ügyében tartott volna rendkívüli ülést, ám azon a kormánypártok egyetlen képviselője sem vett részt, így az elmaradt. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az ellenzéki képviselőknek is csak alig több mint fele ment el az ülésre.

A DK-s Oláh Lajos levélben kért választ a kormánytól arra, hogy a moratórium május 1-jei lezárulta után hány kilakoltatás zajlott le. Az igazságügyi tárca államtitkára, Völner Pál válaszából kiderült, hogy az év második negyedévében összesen 1355 ilyen eljárásra került sor. A DK most a kilakoltatások azonnali leállítását követeli.

„Az árfolyamnyereséget, ami az MNB-nél van, azt be kell fordítani kedvezményes hitelre. Ami kötelező, hogy a kiskorú és a gyermekét egyedül nevelő családokat kiemelten védett kategóriába kell tenni. Megkerülhetetlen, a szükséglakások, bérlakások építése” – sorolta az ATV-nek Oláh Lajos.

Barabás Gyula szerint már ezek a számok is magasak, ráadásul csak a rendőri erővel történő kilakoltatásokat foglalják magukba. „Ezen kívül még ugye van ott, ahol önként hagyta el az ingatlanát a hiteladós. Ezek nem tartoznak ebbe a kilakoltatásban nevesített eljárásba, és ezeknek a száma azért ennél jóval magasabb, és azt kell mondani, hogy havonta körülbelül 4-4500 otthonvesztésről beszélhetünk jelen pillanatban, ami körülbelül 10 ezer ember érinthet” – mondta a szakértő.

A lakosság végrehajtásra váró adóssága a legutolsó ismert adatok szerint 3600 milliárd forint, ez nagyságrendileg annyi pénz, amennyit az állam áfából egy év alatt beszed. Jelenleg körülbelül 350-400 ezer embert fenyeget az azonnali kilakoltatás veszélye Magyarországon.

(Forrás: atv.hu)

Kapcsolódó:

Kilakoltatási stop – stop!

About Author

Szólj hozzá!