Kiemelt hírekKultúra

50 éves lett a hegedűs, és még mindíg bírja a háztetőn – Interjú a tejesemberrel

hegedűs

50 éve mutatták be a mozik a világ azóta legismertebbé vált zsidó témájú filmjét “Hegedüs a háztetőn” címmel. Az évforduló alkalmából a Respublika.hu megidézte egy korábbi interjúját az Izrael-díjjal kitüntetett Tevjéjének: Chaim Topolnak.

Ő Tevje a tejesember

A művész közel a nyolcvanhoz még mindig aktív. A héten az életművéért megkapta Izrael állam legmagasabb kitüntetését: az Izrael-díjat. Nem bánja, hogy a világon mindenhol leghíresebb filmszerepével azonosítják. Ő volt Tevje, a tejesember a Hegedűs a háztetőn-ben, de más népszerű filmben is játszott, nyert két Golden Globe-ot, hazája leghíresebb képviselője Hollywoodban. Napjainkban főleg színházban játszik. A köztiszteletnek örvendő Chaim Topol Tel Avivban lakik feleségével, akivel már 60 éve élnek együtt.

„Nem Hollywoodban nőttem fel. Egy kibucban nevelkedtem, ott kezdtem el dolgozni 14 évesen egy nyomdában”

Mondta gyönyörű nappaliában

Otthon Tel-Avivban

A művész lakása tele van festményekkel, szobrokkal és judaika alkotásokkal.

„Nyilvánvaló, hogy, ha sikeres vagy egy filmben, dől a pénz, igen, ez nagyon jó dolog. De, hogy ez lenne a legfontosabb? Nem vagyok benne biztos”

– fogalmazta meg a színész a Haaretz izraeli újságriporterének.

Topol színházi karrierje az 1950-es években indult az izraeli hadsereg társulatában, ott találkozott későbbi feleségével, Galiaval is. Az áttörést egy izraeli film hozta meg 1964-ben, ami egy bevándorló nehézségeiről szólt. A Sallah Shabati című filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában, a színész pedig besöpörte első Golden Globe-ját.

Ezt a filmet a magyar Kishont Ferenc, Efráim Kishon írta és rendezte.

Topol már a film előtt is “anatevkai” lakos volt

Mielőtt 1971-ben megkapta Tevje szerepét, amelyre olyan akkor már híres világsztárok, mint Walter Matthau, vagy Righard Burtin is pályáztak, évekig játszotta ezt a karaktert színpadon, Londonban. Ezért az alakításáért is Golden Globe-ot kapott és Oscarra is jelölték. Színpadon 2009-ig alakította a szerepet, több mint 3500-szor lépett fel Tevjeként. Összesen 30 filmben játszott, de szinte mindenhol Tevjével azonosítják, viszont őt ez egyáltalán nem zavarja. A művésznek három gyermeke és kilenc unokája van.

(Respublika.hu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ezzel szemben Magyarországon:

hegedűs

Szólj hozzá!