Connect with us

Ez a nap

Az Orbán-kormány választási szabálya súlyos diszkrimináció

Megosztás

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a határon túl élő magyarok jogfosztását, de azt is, hogy különbséget tesznek magyar állampolgárok között a szavazati jog gyakorlásában. Levél vagy nem levél?

Van, aki küldhet levelet, van, aki nem

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn, a nemzetiségek napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyarság megmaradásának egyik záloga, hogy a határon túli területeken tömbökben, szórványban vagy diaszpórában élők képesek legyenek dacolni a lemorzsolódás fenyegető veszélyével és megőrizhessék identitásukat.

Hangsúlyozta: az LMP a magyar állampolgárság megszerzését a határon túli magyarok esetében a nemzeti közösség összetartozását erősítő eszköznek tekinti, és bármiféle jogkorlátozást, jogfosztást elfogadhatatlannak tart. Sajnos van olyan párt, amely például a magyarországi választás jogát elvonná a magyar közösségektől – fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor: az Orbán-kormány által alkotott szabályozást is súlyos diszkriminációnak tartják, amely szerint a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, de az Orbán-kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikája miatt az országot elhagyni kényszerült százezrek esetében ez nem biztosított.

Kanász-Nagy Máté szólt arról is: pártja az elsők között karolta fel a Minority SafePack elnevezésű, a nemzetiségek és kisebbségek jogait védő európai uniós polgári kezdeményezést, amely a többi között egyenlő bánásmódot biztosítana a többségi társadalommal szemben.

(Forrás: MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük