6.000 közmillióért veszünk székházat a Corvin-lánc kitüntetést adományozó testületnek, ami 2019 óta nem ülésezett

Az utolsó simításokat végzik a kívül-belül felújított Róheim-villán, ahol 1918-ban Tisza István volt miniszterelnököt meggyilkolták, és most ez a Corvin-lánc kitüntetést adományozó testület otthona. Nagy sürgés-forgás nem várható, mivel utoljára 2019-ben üléseztek és új kitüntetett sem volt 2018 óta. A székházban lesz zene- és szivarszoba, tízmilliós zongora, sok bútor, és 72 műtárgyat is vesznek.

Kell (?) egy hely….

Az államosított épületet az ÁVH használta egy ideig, de a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig. Az ettől kezdve üresen álló házat végül 2015-ben kapta meg jelenlegi tulajdonosa, a Magyar Corvin-lánc Testület, amely elhatározta, hogy felújíttatja a leromlott állapotú, szebb napokat megélt villát, amely a testület székhelyéül szolgál.

6 közmilliárd

Bőven 6 milliárd forint körül lesz a Városligetre néző műemlék Róheim-villából kialakított, zene- és szivarszobával, lakosztályokkal rendelkező székházba költözés végszámlája, amit a Corvin-lánc kitüntetést odaítélő szervezet közpénzből fizet. Ráadásul úgy ennyi a költség, hogy az ingatlant ingyen kapták az államtól.

A feladatot a LAKI Épületszobrász Zrt. valamint a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. nyerte el nettó 3,7 milliárd forintért, és ezért a pénzért vállalták a 2187 négyzetméteres épület felújítását, két lift beépítését, a kert rendezését.

Csak bútorokra jóval többet költött a Corvin-lánc Testület, mint az a 280 millió, amennyibe Novák Katalin köztársasági elnök rezidenciájának felújítása és berendezése került mozi-, zene-, és sminkszobástul. Ráadásul a magáról ritkán hallató köztestületnél a több százmillió forintos bútorvásárlás csak a jéghegy csúcsa. Mi szüksége van egy állami kitüntetés odaítélésére létrejött, napi operatív munkát nem végző, gyakorlatilag csak szökőévente találkozó, amúgy home office-ból kommunikáló 12 fős testületnek egy 2200 négyzetméteres irodaházra?

Egyáltalán mi az a Corvin-lánc kitüntetés és kik alkotják az ezt odaítélő testületet, amié a székház?

Az utoljára 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerzőnek, karmesternek odaítélt Corvin-lánc kitüntetést 1953-ban meg is szüntették, majd az első Orbán-kormány idején, 48 évvel később alapították újra. A külsőségeiben az előddel megegyező, (Magyar) Corvin-láncot 2001-ben újra 12 díjazott kapta meg. Elsőként – amerikai otthonában, Várhegyi Attila államtitkártól – Teller Ede Nobel-díjas atomfizikus. A 2002-es kormányváltás után menesztették a Corvin-lánc Irodát vezető Schmidt Máriát, és a szocialista kormányok „eltemették” a díjat. A kitüntetést az Orbán-kormány aztán 2011-ben másodszor is újjáélesztette. A Corvin-lánc az állam tulajdonaként egyik díjazottról a másikra száll – bár a láncon függő, Mátyás király arcképével díszített érem hátoldalára rávésik a viselői nevét.

Ritkán látják csak egymást

Ahogy a Horthy-korszakban is maguk a díjazottak alkottak “rendet”, úgy a jelenlegi 12 Corvin-lánc tulajdonos is külön testületet alkot: a Corvin-lánc Testület köztestületnek számít és joga van az egyikük halálával megüresedő hely betöltésére javaslatot tenni a díjat adományozó kormányfőnek. Bár a 2011-es módosítás óta 15-en is viselhetnék a Corvin-láncot, továbbra is csak 12-en vannak. A díjazottak közül kerül ki a Corvin-lánc Testület elnöke és helyettese:

előbbi Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, utóbbi Marton Éva operaénekes.

A Testület hivatali feladatait titkárság látja el, a főtitkár Klinghammer István akadémikus, aki a Corvin-lánc Irodát miniszterelnöki megbízottként vezeti. A titkárságnak sokáig 1-2 alkalmazottja volt, ez nemrég 4-re nőtt, ahogy a fizetésük is szépen emelkedett, összesen 9,9 millió forint volt az idei harmadik negyedévben. A titkárságnak és magának a testületnek ugyanakkor a jelek szerint nem sok dolga akad, mivel a törvény szerint ugyan évente minimum egy közgyűlést össze kell hívni, de ezeken jobbára az alapszabályt módosítgatják és más adminisztratív döntéseket hoznak, jelentősnek mondható határozat, új díjazottakról döntés például 2018 óta nem volt – abban az évben hét kitüntetett volt. Olykor évi két közgyűlést is tartanak – a honlapjuk szerint így volt 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is –, de személyesen utoljára 2019. május 10-én jöttek össze a tagok, vagyis 3,5 éve. Azóta csak

“ülés tartása nélküli határozathozatal keretében”

volt közgyűlés – tavaly és idén 1-1 –, ami az Alapszabályból kiolvashatóan úgy működik, hogy szétküldik a döntési javaslatot és mindenki válaszküldeményben szavaz.

Vissza a házhoz….

A munkák ideje alatt a teljes épületet védőállvánnyal fedték be (felül is, hogy a megbontott tető miatt ne ázzon az épület), ami további nettó 127 millióba került, maga a rekonstrukció terve újabb 214 milliós kiadás volt, a műszaki ellenőri, beruházás-lebonyolítói munka további 47 millióba került, továbbá valamiért szükség volt egy “interaktív videófalra” is – ez 67 milliós pluszköltséget jelentett. A felújítás a nyár végére elkészült, azóta beszerezték a bútorokat is.

A csaknem félezer darab között van 236 ülőbútor, melyből 12 darab korhű “nemes másolat”, 80 asztal, 84 szekrény, 10 ágy, 2 fogas, 5 tükör. A lakástextíliákkal, a 23 szőnyeggel és a 36 függönnyel együtt ez 304 millióba került.

De hova kellenek az ágyak?

A magyarázat, hogy a felújítás során a

“reprezentatív terek, irodák és tárgyaló helyiségek” mellett a tetőtér beépítésével apartmanokat alakítottak ki, hivatalosan azért, hogy a testület messziről jött vendégeit méltó módon elszállásolhassák. nemrég írtak ki közbeszerzést korhű műtárgyak vásárlására is.

Ez egy speciális, egyszereplős verseny lesz, ugyanis a testület egy régiségkereskedőnél már kinézte a teljes, 72 tételes műtárgylistát:

Mednyászky-, Keleti-, Ligeti-, Lotz- és Czóbel-festményeket, szobrokat, vázákat, dísztárgyakat, tükröket és öt állóórát vásárolnak.

Ugyan a műtárgyak beszerzési ára még nem ismert, mindenesetre az eddigi tételeket összeadva kiderül, hogy a Corvin-lánc Testület új otthonának költsége – az ingyen kapott eredeti ingatlan értékét nem számítva – nettó 4,6, vagyis áfástul bruttó 5,8 milliárd forint körül jár, így a végszámla meghaladhatja a 6 milliárdot is.

További részleteket a HVG-n olvashat.

 

Pin It on Pinterest