75 évnél fiatalabbak 41 százalékának halála megfelelő ellátás esetén elkerülhető lenne!

Úgy tűnik, a regnáló nem akarja kitolni a nyugdíjaskorúak életesélyeit, különben biztosan beáldozna egy-két stadion árát a gyógyszerkasszába, hogy a megfelelő pirulák elérhetőek legyenek kerítésen beül is. Láthatóan nyugodtan tehetik, nem lázadnak az emberek, tudomásul veszik és húzzák tovább az igát.

Miközben az EU-tagországokban a várható élettartam több mint három évvel nőtt, Magyarország egyre inkább lemarad ebből a szempontból, pillanatnyilag öt évvel az EU-s átlagtól. Bár a javulásban oroszlánrésze lehet az innovatív gyógyszeres terápiáknak, a magyarok ezeknek a terápiáknak mintegy 60 százalékához nem jutnak hozzá. A gyógyszerre fordított közkiadásaink az elmúlt 12 évben reálértéken nem nőttek, ráadásul ég a meglévő forrásokat sem megfelelő hatékonysággal költjük el – írta a nepszava.hu.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) hárompontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet eljuttatott az Orbán-kormányhoz is, és amelyben a többi közt a gyógyszerek befogadási rendszerének átalakítására ad megoldásokat, ezzel nemcsak gyorsabban, időben juthatnak a betegek a terápiákhoz, de el is lehet kerülni a feleslegesen megítélt támogatásokat.

Gyógyszerkísérlet alanyai lettünk? – Mindent beveszünk!?

A valóban hatékony gyógyszerhez jutás jelentősen javíthatná az életkilátásokat

Magyarország lemaradása ugyanis a várható élettartamot nézve egyre jelentősebb akár az EU, akár a V4 tagországaihoz képest. Miközben ott ez több mint három évvel nőtt az ezredforduló óta, Ausztriában ma 82, de még Lengyelországban is 78 év, addig hazánkban átlagosan 76,2 éves korunkig élünk. Nem is meglepő, hiszen ehhez döntően az innovatív gyógyszerek járultak hozzá, Magyarországon pedig az EU-ban központilag törzskönyvezett új terápiák mindössze negyven százaléka jut el a magyar betegekhez.

Volt például négy évünk, amíg szinte egyetlen új készítményt sem fogadott be az állami egészségbiztosítás

A Eurostat legutóbbi jelentése szerint a jobb ellátórendszerrel a halálesetek 14, hatékonyabb népegészségügyi ellátással pedig 12 százaléka lett volna megelőzhető. Mindezzel Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt éri el az EU-ban.

Bővebben itt olvashat a témáról.

A kabinet sunnyog és hallgat a rákkeltő gyógyszerekről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük