80.000 forint havi létpénzt millióknak, most! Itt a jó alkalom!

“Merre tovább” címmel  indít vitát a Városi Kurír. Szerzőnk, Surány Gábor kidolgozta több millió magyar dolgozó azonnali, rendszeres, jelentős összegű jövedelemhez juttatásának javaslatát.

Mi az a létpénz?

Azt hiszem, ideje lenne valami lényeges, jelentős lépést tenni a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére. Az igazi baj, hogy már nem nagyon érünk rá.

A létpénz bevezetését javasolnám, ha csak korlátozott időre is.

Sokan talán nem is hallottak róla, de közgazdászokban már kb. ötven éve felmerült, hogy az állampolgári jogon járó rendszeres jövedelem sok problémán segíthetne. Itt az igazán jó alkalom.

Lássuk a javaslatot!

Mindenki, aki tavaly legalább 3 hónapot adózott jövedelemmel bírt, közmunkát végzett, KATÁ-s vállalkozása volt és még ki tudja milyen módon hozzá járult az ország fenntartásához, a válsághelyzet ideje alatt minden mástól függetlenül, havi 80.000,- Ft-ot kapjon az államtól. (Közmunkások a 48.000,- Ft-ot.)

Ennek ellentétele, hogy mindazok a munkaadók, akik vállalkozásukat nem (vagy csak részlegesen) tudják folytatni, szabadon felfüggeszthetik munkavállalóikkal a jogviszonyukat. (Ezen azt értem, hogy nem várnak el munkát, és nem adnak fizetést, de a jogviszony fennmarad.)

Ez rém drasztikusnak tűnik, de gondoljuk el, milyen eredményre vezet:

Az alvó vállalkozások nem mennek csődbe a nyomasztó bérterhek miatt, így a válság után újra kezdhetik működésüket. A nem dolgozó munkavállalók haszna, hogy

 • nem rohad ki alóluk a munkaadójuk, így
 • hosszú távon nem veszítik el a munkájukat,
 • a mindennapok fenntartásához kapnak némi segítséget, és
 • rögtön pénzhez jutnak, nem csak hosszú idő után kapják meg a felmondási díjukat (már ha megkapják).

Azok, akik ezek között a körülmények között is dolgoznak, ugyanúgy megkapnák ezt az összeget, mint mindenki más. Igen, kivételesen jól járnának az orvosok, az ápolónők, a buszsofőrök, sőt a kukások is. Megérdemlik.

A létpénz-nek rémesen nagy előnye, hogy minimális az adminisztrációja,

miközben számítások szerint a segélyekre fordított adóforintok nagy része az adminisztrációs költség. Az általam említett verzió pillanatok alatt megvalósítható. A NAV adatbázisából egy közepes adatbázis-szakértő pár perc alatt elővarázsolhatja a listát számlaszámokkal együtt. A mai törvénykezési gyorsaság mellett, április elején már utalhatnák is…

Persze tudom, ez havi úgy 350 milliárd forint, a végösszeg fél évre több mint 2.000 milliárd forint.

Sok, de lakosságarányosan a tizede az USA-ban meghirdetett 2.000 milliárd dollárnak.
Talán elfogadható ár ez azért, hogy a válság utáni kilábalás gyors lehessen, és mindenki érezze, nem hagyták az út szélén…

Vendégszerző: Surány Gábor

figyu

3 thoughts on “80.000 forint havi létpénzt millióknak, most! Itt a jó alkalom!

 • A közmunkások 48 ezer forintot. Miért?
  Legalizálni kell azt a gazemberséget, hogy nem fizetnek érte a minimálbért?

 • Nem akarom legalizálni. Szerintem se helyes ez a gyakorlat.
  Most azonban gyorsan kell segíteni, MINDENKINEK. Azoknak is, akiknek csak a közmunka jut.

 • Mi lesz azokkal,akik alkalmi munkákból élt,meg a 80 ezer forint alatti nyugdijasokkal,kismamákkal,akik egyedül nevelik a gyereket,és esetleg az apa elvesztette a munkahelyét,nem tud fizetni gyetektartást??Sok sok dolog kimaradt..De ez legalább kezdete valaminek,ha lesz belőle valami..??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük