Koronavírus
Az ősz a nagy kihívás: gyengül az immunrendszer, így védekezz!
Az egyre rövidebb és hűvösebb nappalok megterhelik a szervezetet, mert gyengül az immunrendszer és kevesebb vitaminhoz jutunk – közölte a Meteoklinika igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.
Pintér Ferenc azt mondta, hogy emiatt fáradtság, fejfájás, betegségek, görcsös és keringési panaszok jelentkezhetnek. Hangsúlyozta, a helyes életmód segít a változáshoz való igazodásban.
Az immunrendszert friss gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet karbantartani, és fontos odafigyelni, hogy az egyre rövidebb nappalok ellenére ne csökkenjen az aktív órák száma
– javasolta.
A meteogyógyász kitért arra is: az őszi, téli időszakra való átállás az idősek mellett a gyerekeket érinti a leginkább.
A legfontosabb tanács: egyen minél több lédús gyümölcsöt!
A gyümölcsök, magas rosttartalmukkal javítják az emésztőrendszer működését, megkötik a káros bomlástermékeket és csökkentik az éhségérzetet. Magas antioxidánsvegyületeiknek és vitaminjaiknak kiváló immunerősítő hatásuk köszönhető, míg ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát tartják fenn, és résztvevői bizonyos anyagcsere-folyamatoknak.
A bennük lévő szénhidrátok gyorsan felszívódnak, jól hasznosulnak, ezért hirtelen megterhelésnél előnyös lehet a fogyasztásuk. Más cukorforrásokkal ellentétben nem okoznak szomjúságérzetet. Magas folyadéktartalmuk lassabban szívódik fel, mint a víz, így kisebb terhet ró a vesékre. A lédús gyümölcsök folyadéktartalma 75-90% között mozog.
Étrend változtatás
Ne felejtsük el, hogy ősszel is vannak gyümölcsök és zöldségek, még ha kisebb számban is mint nyáron. ezek beépítése az étrendeb nagy lépést jelenthet az immunrendszer karbantartásának útján. Ősszel is elérhető a kabakosok közül a tök, a cukkini, a sütőtök, a csucsorfélék közül paradicsom és a paprika, a káposztafélék közül a fejes káposzta, a vöröskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A kínálat viszont ennél is sokkal bővebb, hisz ilyenkor teremnek a gyökérzöldségek, a hagymafélék és a hüvelyesek is.
Sütőtök párolt spenóttal és kék sajttal egy remek őszi recept
HOZZÁVALÓK
- 10 dkg kéksajt
- 3 evőkanál citromlé
- só
- őrölt feketebors
- 1,5 teáskanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 3 marék bébispenót
- 4 csésze kockára vágott sült sütőtök
ELKÉSZÍTÉS
Egy nagy tálban a kéksajtot a citromlével villával áttörjük, hogy sűrű, de folyékony öntetet kapunk. Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósitjuk, hozzáadjuk a hagymát, a sót és a borsot, és aranybarnára pároljuk (körülbelül 5 perc). Hozzáadjuk a spenótot, és kissé megfonnyasztjuk (körülbelül 1-2 perc), majd hozzáadjuk a sült sütőtököt és a kéksajtot, óvatosan összeforgatjuk, átforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.
Szerző
1 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- Fülöp Attila közszolga Magyar Péternek: „képviselői látogatására a jövőben nem tartunk igényt, és nem biztosítunk rá lehetőséget”
- Harcba száll a Jobbik a mandátumért Óbudán – Programalapú kampány a cél
- Cáfolhatatlannak tűnő dokumentumokat hozott nyilvánosságra a Bloomberg arról, hogy Putyin politikai gyilkosságokat rendelt meg
- Szanyi Tibor: ahová a pénz megy, ott zajlik a politika
- Tűzhalál Komárom-Esztergom megyében
- Hadházy: én hülye vonattal akartam hazamenni Szekszárdra – Késő esti fagyoskodás Kelenföldön – Frissítve!
- Orbán Trumpra várva: „…Már csak két hónap, és akkor hirtelen be fog köszönteni a hajnal…”
- Asztrológusunk már tudja, melyik 3 csillagjegynek lesz csodás karácsonya – Téged érdekel?
- Rácz András: úgy tűnik, hogy Orbán Balázs doktorija egy beosztottja gépén készült
- Nemzetek Ligája: török-magyar osztályozó – Bizakodjunk, hogy nem ez lesz az új Mohács
Pingback: Fejfájós melegfrontos nap vár ránk - ma még, ónoseső, eső, havazás - Városi Kurír