Connect with us

Kiemelt hírek

Ónos eső veszély, lefagyhat az egész ország – Vigyázz, ha útra kelsz!

Megosztás

Eddig csak kóstolgatott minket az igazi tél legveszélyesebb tünete az utak  lefagyása. Csütörtökön viszont az egész országban szinte bárhol lefagyhatnak az utak. Nem árt komolyan venni a figyelmeztetést.

Csütörtök

Borongósabbra fordul az idő egy tőlünk északra elhaladó frontfelhőzetnek köszönhetően. A déli országrész fölé várható valamivel vékonyabb felhőzet. Az északi, északkeleti országrészben egész nap előfordulhat szitálás, gyenge eső, mely Nógrádtól keletre tartós ónos szitálást eredményezhet!

Este, éjszaka is felhős marad az ég, de a felhőtakaró kissé vékonyodhat, itt-ott szakadozhat. Párásság, kisebb ködfoltok is előfordulhatnak. Már nem valószínű szitálás. Nyugaton gyengébb, keleten erősebb fagy várható.

Péntek

Többnyire felhős időre van kilátás, párásság is előfordul, de napközben átmeneti időszakokra, helyenként csökkenhet, szakadozhat felhőzet, időszakos, téli napsütés is előfordulhat.

Éjszaka, nyugaton feltámad az északnyugati szél. Változóan felhős-csillagfényes, keleten párásodó, foltokban ködös idő várható. A szélcsendesebb Nyugat-Dunántúlon is képződhetnek ködfoltok. Ismét fagypont alá csökken a hőmérséklet, északon, északkeleten várható erősebb fagy.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

csütörtök reggel északnyugaton +1, délkeleten -6,

csütörtök délután nyugaton +3 – +6, északkeleten -2 – +2,

péntek reggel délnyugaton 0, északkeleten -3 fok körül alakul.

Hétvége

– Szombaton, délelőtt, a Dunántúlon előreláthatólag élénk, olykor erősebb lökésekkel kísért északnyugati szél fúj, így ott valószínűbb a napos, enyhébb időjárás. Északkeleten, keleten szélcsendes időben fokozatosan ritkuló, csökkenő ködfelhőzet, derengő napsütéses, hidegebb idő ígérkezik.

– Vasárnap országszerte gyenge légmozgás várható. Előreláthatólag hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, de reggel előfordulhatnak párás, ködös tájak is, illetve napközben is párásság, szmog szűri a napsugarakat.

A jövő hét első felében

Frontmentes, változóan napos-felhős, de egyre inkább felhős, párás idő kialakulása a legvalószínűbb. Számottevő csapadék nem érkezik, a sűrűbb ködfoltokban előfordulhat szitálás. A délnyugati, nyugati országrészben az évszakos átlagnál több fokkal enyhébb idő várható, míg északkeleten lesz hidegebb, kevéssel fagypont feletti maximumokkal.

Közlekedés meteorológia

Csütörtökön az északi országrészben előforduló ónos szitálásoktól jelentősen nő a balesetek kockázata. A vékony jégréteggel borított útfelszínen könnyen elveszíthető a jármű feletti uralom. Kizárólag téli gumival szabad elindulni.

 

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük