Gyümölcsökkel a betegségek ellen

A betegségek kialakulása ellen a legjobb, amit tehetünk, hogy elegendő gyümölcsöt fogyasztunk. A gyümölcsök kiváló forrásai a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak és a rostoknak.

A gyümölcsök antioxidáns flavonoidokban is gazdagok

Rendszeres fogyasztása, antioxidáns tartalmuknak köszönhetően, csökkenthetik a gyulladás, a szívbetegség, a rákos megbetegedés és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatait.

Az antioxidánsok megakadályozzák, hogy a szervezetben elszaporodjanak a káros hatású szabadgyökök, amelyek az oxidatív stressz kialakulásáért felelősek. Az oxidatív stressznek pedig sejtkárosító hatása van.

Az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták

az ízületi gyulladás, a stroke, a légzőszervi megbetegedések, az immunhiányos állapotok, a Parkinson-kór és más gyulladásos megbetegedésekkel. Az antioxidánsok, a káros szabadgyökök semlegesítésével nagymértékben képesek az általános egészségi állapot javítására.

Az antioxidánsok tehát védenek a sejtkárosodással szemben. Oxidatív stresszhez vezethet a túlzásba vitt testmozgás, a szervezetben kialakuló gyulladások és sérülések, a finomított és feldolgozott élelmiszerek, a transz zsírok, a mesterséges édesítőszerek, illetve egyes adalékanyagok és színezékek. Az oxidatív stressz esélyét növeli meg a stressz, a dohányzás, a vegyi anyagok, a környezetszennyezés.

Egyes vitaminok,

ásványi anyagok és egyéb tápanyagok is antioxidáns hatással rendelkeznek. Melyek ezek? Az A -, C-és E-vitamin, a béta-karotin, a likopin, a lutein, a szelén, a mangán és a zeaxantin. A növényekben található flavonoidok, flavonok, polifenolok és fitoösztrogének is antioxidáns hatással rendelkeznek.

Gránátalma

Az egyik, antioxidánsokban gazdag gyümölcs, a gránátalma. A gránátalma jobb véráramlást eredményez, mivel csökkenti a plakk-képződést az artériákban. A plakk- képződés kialakulását a rossz, vagyis az LDL-koleszterinszint emelkedése is okozhatja. A gránátalma azonban az LDL-koleszterinszintet is csökkentheti.

A gránátalma leve nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely szintén egy kitűnő antioxidáns vitamin. A gyümölcsben lévő magas antioxidáns koncentráció segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében a jobb memória biztosításával.

A gránátalmának van egy olyan tulajdonsága, hogy csökkenti a bélben kialakuló gyulladást és az emésztés javításában is kiemelkedő szerepe van. Ez legfőképpen a gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára jó hír.

A gránátalma antioxidánsai a szisztolés vérnyomás csökkentésében is részt vesznek, ami nagyon fontos a szívbetegségek megelőzésében.
A gránátalma két nagyon fontos antioxidáns vitamint – C –és E – tartalmaz, amelyek az immunrendszer fellendítését segítik elő. A gyümölcs antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük