Nagyon rossz hír érkezett, hajnalban már fagyhat – megborzongató időjárás

Az elmúlt napokhoz képest kevésbé esős, de hűvösebb időjárás várható a hétvégére: a csúcsértékek már mindenütt 20 Celsius-fok, néhol 10 fok alatt alakulnak. Hajnalban helyenként mínuszokra is számítani kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Már a péntek is hideg lesz

Pénteken az ország déli felén továbbra is erősen felhős vagy borult lesz az ég, délutánig a Nagykanizsa-Szeged vonaltól délre továbbra is lehet még gyenge eső, majd délutánra ott is megszűnik a csapadék. Eközben az ország északi felén eleinte fátyolfelhős idő várható, a déli óráktól azonban egyre nagyobb területen kiderül az ég. Az Észak-Alföldön megerősödhet a szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, de a szélcsendes északi völgyekben ennél hidegebb lehet a hajnal. Napközben 12-18 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős, a déli megyékben, később északkeleten is változóan felhős lesz az ég. A déli megyékben elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor.

A hőmérséklet hajnalban általában 2 és 9 fok között alakul, de elsősorban az északkeleti megyékben a derült, szélcsendes helyeken mínusz 2 fokot is mérhetnek. Délután 10-15 fok várható.

Vasárnap az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, de elsősorban a déli megyékben és a Tiszántúlon erősebben megnövekedhet a felhőzet. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon több helyen, másutt elvétve valószínű eső, záporeső.

A minimumhőmérséklet általában plusz 2 és 8 fok között várható, de a gyengébben felhős, szélvédett tájakon mínusz 2 fokig is lehűlhet a levegő. A nappali csúcsértékek 9 és 14 fok között alakulnak

– olvasható az előrejelzésben.

Orvosmeteorológia

Pénteken egy hullámzó frontrendszer okoz hűvös, de már egyre kevesebb helyen esőt. Hidegfronthatásra kell készülni. A légköri változásokra érzékenyek ingerültebbek, feszültebbek lehetnek, a koncentráló képesség romlása, a precizitást igénylő feladatok kivitelezésének minőségi romlása várható. Migrénes tünetek jelentkezhetnek, a koncentráló képesség romlik, ami a balesetveszélyt jelentősen megnöveli.

A krónikus betegségben szenvedők panaszai felerősödnek, ami elsőként a magas vérnyomás betegek vérnyomás ingadozásában és a cukorbetegek vércukorszint ingadozásában mutatkozik meg.

 (A időjárás előrejelzés a met/eumet  adatai alapján készült.)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Függetlenül attól milyen az időjárás ez is fontos információ:

Gyümölcsökkel a betegségek ellen

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.