Connect with us

Bulvár

A vuduhatás: egy honfitársunk Fidesz névre akarta anyakönyveztetni gyermekét

baba
Megosztás

Fidesz! Mit csinálsz már megint! Fideszke, ezt nem így kell! Ilyen és ehhez hasonló mondatoktól óvta meg a vállalkozókedvű honfitársakat az MTA alá tartozó Nyelvtudományi Intézet.

Fidesz kisfiú, vagy kislány?

Időnként érdemes áttekinteni az MTA alá tartozó Nyelvtudományi Intézet honlapját, ahol arról tájékozódhat az állampolgár, milyen új nevek lettek anyakönyveztethetők.

Az Index gyűjtése szerint a már elfogadott, vagyis a rostán átment nevek közé tavaly bekerült például a Naszír, a Romed, a Lenor, a Mordeháj, a Lior és Manaén is, de az olyanok is, mint Fineás, Emerina, Estike, Hürrem, Brianna, Bjárke, valamint Árav.

A névválasztást minden esetben a szülőknek kell kezdeményezniük. Az eljárás során egy kérelmet kell kitölteniük és leadniuk az anyakönyvvezetőnél vagy a Miniszterelnökségen. A névkérelmet utóbbiak küldik tovább az intézethez.

Az, hogy mely nevek lesznek végül anyakönyveztethetők, sok mindentől függ

A márkanevek, művésznevek és családnevek nem támogatottak. A választások környékén valaki például Fidesznek akarta volna nevezni a kislányát, de a Nyelvtudományi Intézet megakadályozta azt, arra hivatkozva, hogy márkanevet nem adhat valaki a születendő gyermeknek.

Fontos tudni, hogy a nálunk anyakönyveztetett gyerekek nevét minden esetben magyar helyesírással és betűkészlettel fogják írni, így a Ginger kizárólag Dzsindzser formában viselhető.

„Itt arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy külföldön különösen nehéz lesz megértetni bárkivel például az utóbbi nevek magyaros írását”

– jegyzi meg a portál.

Ennek ellenére igen széles a skála,

már ami az adható neveket illeti. 2020-tól választható férfinév lett például a Parker, az Emett és Terenc is. A nőknél szintén bővült a lista, a következők adhatók: Lupitá, Annaszofi, illetve Annasára.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük