Connect with us

Kerítésen innen

Dr. Kunetz: a kormány és a 7-es meseszám

Megosztás

A Belügyminisztérium (BM) 352 millió forintért kötött szerződést a nemzetközi Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalatával.

A szerződés a Medicalonline szerint augusztus 7-ig tart, tehát valószínűleg ezután fognak valamiféle tervvel előállni. A BCG végezte el a szlovák egészségügy átalakítási tervét, ebben ez volt az egyik fő szempont a Népszava szerint:

„Megbízóink közölték, hogy egyelőre nem akarnak többet költeni a rendszerre, viszont az átalakítással feltárt hatékonysági tartalékokat hajlandók visszaforgatni fejlesztésekbe. „

Valószínűleg ez tetszhetett meg a kormánynak

és elképzelhető, hogy ez lesz az átalakítás vezetőszála. Ami nem is lenne teljesen elhibázott gondolat, hiszen amellett, hogy az egészségügy alapvetően alulfinanszírozott, rendkívül pazarlóan is gazdálkodik. Elég csak a mennyiségében sok fenntarthatatlan, szétaprózott kórházakra gondolni. Csakhogy az átalakításnak nagyon komoly költségvonzata lesz, hiszen nem lehet úgy bezárni a János Kórházat, hogy az ottani kapacitást nem csoportosítom át előbb máshova, ehhez pedig sokszor kórházak bővítésére, vagy újak építésére lesz szükség.

Arról a költségről, ami a tisztességes béreket illeti nem is beszéltünk még, mert amennyiben ezeket nagyon gyorsan nem rendezi a kormány, úgy nem lesz aki az új egészségügyben dolgozzon.

Tehát ez itt úgy, ahogyan a Szlovákoknál elképzelték nem fog menni, biztosan nem.

…látványpékség…

Van azonban még egy érdekessége a BCG és a BM megbízásának, amiből még inkább az sejlik fel, hogy nem más ez, mint látványpékség. A szerződés augusztus 7-én zárul, az EMMI pedig a megújulás jegyében kérdőíveket fog kiküldeni 140 000 ezer egészségügyi dolgozónak, mint írják a dolgozók véleményét is meghallgatják és figyelembe veszik az átalakítás során.

A kérdőívek július 23-tól lesznek elérhetőek július 31-ig. A szerződés augusztus 7-én ér véget.

Ki fogja kiértékelni, elemezni, és beépíteni a dolgozók véleményét hét nap alatt?

Nem úgy szoktak ezek az átalakítások indulni, hogy először kérdezek, aztán lövök?
Mindenki megnyugodhat, marad a kis büdös magyar szenny az egészségügyben, lesz egy újabb tanulmányunk, de a szándék továbbra sem komoly. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy a savanyú szőlő beszél belőlem, azt megnyugtathatom ennyiért nem vállaltam volna a feladatot, az én árlistám egy nagyságrenddel nagyobb összegekkel kezdődik.

https://www.facebook.com/zskunetz/posts/3035477269840598

Forrás

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük