Connect with us

Orosz-ukrán háború

Orosz-ukrán háború percről percre 2.- Kövesse velünk az eseményeket!

Megosztás

Elkezdődött az orosz-ukrán háború első napjának délutánja, és ahogy azt délelőtt is tettük a fontosabb eseményeket, továbbra is igyekszünk percről, percre követni.

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Elkezdődött az orosz-ukrán háború első napjának délutánja, és ahogy azt délelőtt is tettük a fontosabb eseményeket, továbbra is igyekszünk percről, percre követni.

Ukrán hazafiság

Kedd: 18-02Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a hadseregnek üzent, kitartásra és bátorságra buzdított, de már most felhívta a figyelmet az esetleges súlyos veszteségekre. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az ukránok 40 százaléka biztosra veszi az orosz seregek invázióját Ukrajnában, mármint a kelet-ukrajnai szakadár területeken túl. A Demokratikus Kezdeményezések Központja által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 8,2 százaléka kész csatlakozni az ukrán fegyveres erők kötelékéhez, hogy megvédje hazáját. 14,3 százalékuk önkéntes csoportok tagjaként harcolna az oroszokkal szemben. A megkérdezettek negyede kész más módon (pénzzel, önkéntes munkával, véradással stb.) segíteni országa épségét. A fiatalok körében az átlagosnál is nagyobb az elhivatottság, jegyezték meg a kutatás készítői. 17,7 százaléknyian viszont azt nyilatkozták, ők csak arra ügyelnének, hogy valahogyan túléljék a háborút. Meglepően kevesen, mindössze a válaszadók 3,1 százaléka menekülne külföldre egy kiterjedt háború esetén.

(KISZO)

A holland miniszterelnök is begurult!

Kedd: 16-00 Oroszország meg fogja érezni a szankciók bevezetésével járó következményeket, amiért hétfőn elismerte a “Donyecki Népköztársaság” és a “Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét, megsértve ezzel Ukrajna szuverenitását – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök kedden, rövid sajtónyilatkozatában. Az NLTimes holland hírportál azt írta, hogy Rutte Moszkva e lépését olyan “elfogadhatatlan” cselekedetnek nevezte, amely “nem maradhat válasz nélkül”.
A hírportál szerint, a holland kormányfő azt nyilatkozta, hogy a szankciók még szigorúbbak lesznek abban az esetben, ha Oroszország haderőt küld a térségbe. “Vannak még meg nem erősített hírek arról, hogy ez már megtörtént” – mondta Rutte. Hozzátette: véleménye szerint még nem kellően bizonyított, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát.

Rutte egy hétfő esti televíziós vitában kijelentette:

„VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK “TELJESEN PARANOIÁS”.

Mint mondta, Putyin az ukrán kormányt diktatúrának próbálja beállítani, míg az orosz vezetéssel ellentétben a kijevi kormányt demokratikusan választották meg. Azt is megerősítette, hogy Hollandia támogatni fogja Ukrajnát, ha háborúra kerülne sor, de kizárta, hogy országa katonákat küldene a térségbe, mivel “Ukrajna nem tagja a NATO-nak”.

Ukrajna megírta miben segíthet a magyar kormány

Kedd: 15-44 Ukrajna átadta a magyar félnek a védelmi képességeinek erősítését szolgáló igényeinek listáját – közölte Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete írásos válaszában az Azonnali megkeresésére.

A lista hosszú, amely egyebek között:
  • különböző kaliberű lőszereket,
  • védősisakokat
  • golyóálló mellényeket,
  • különböző katonai felszereléseket, beleértve a pilóta nélküli légi járművek elleni védekezési eszközöket,
  • optikai megfigyelőeszközöket,
  • digitális kommunikációs eszközöket és
  • speciális egészségügyi járműveket tartalmaz.

A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok stb. A nagykövet hangsúlyozza: Ukrajna nem várja el, hogy bárki is harcoljon érte, de a megfelelő fegyverekkel könnyebb lesz az ellenállás az esetleges orosz támadással szemben.

ÉS SOKKAL PRAGMATIKUSABB MOST SEGÍTENI UKRAJNA MEGVÉDÉSÉBEN, MINT OLYAN HELYZETBE KERÜLNI, AMIKOR KÉSŐBB SAJÁT MAGUKAT KELL MAJD MEGVÉDENIE.

– figyelmeztetett Nepop Ljubov.

Szerző

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük