Sorting by

×

Orosz-ukrán háború percről percre – cikkünk folyamatosan frissül

Európa több mint hetven éve nem volt ilyen veszélyes helyzetben, mint most az Orosz-Ukrán háborúba hajló válság idején. kövesse velünk az eseményeket! Van-e még visszaút és eszkalálodhat-e a háború, ezekre a kérdésekre is keressük a választ napközben.

Budapest

Kedd: 09-00 Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedden reggel a Karmelita kolostorban összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Mint mondta, az ülésen Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről pedig Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár vesz részt. További tájékoztatást a sajtófőnök későbbre ígért.

Pokolgép robban

Kedd:08-44 Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a kelet-ukrajnai szakadárok kezén lévő Luhanszk belvárosában a kelet-ukrajnai válság közepette. Vitalij Kisziljov, a szakadárok “belügyminiszterének” tanácsadója szerint 10-15 kilogramm robbanószer lehetett a járműben.

“A repeszek mintegy ötven méterre repültek. Ez arra utal, hogy 10-15 kilogramm robbanóanyag lehetett a kocsiban”

– mondta.

A detonáció a tűzszünet ellenőrzésére létrehozott központ (SZCKK) luhanszki képviseletének parkolójában történt. Az épület nagyjából egy kilométerre található a “népköztársaság” kormányzatától. Mihajlo Filiponenko irodavezető és egy sofőr megsérült a merényletben, a környező épületekben károk keletkeztek.

Az SZCKK, amely saját közlése szerint az ukrán kormányerők “bűncselekményeit” követi nyomon a frontvonalon, az ukrán titkosszolgálat által elkövetett terrorcselekménynek minősítette a történteket. Hasonló incidens történt február 18-án Donyeckben. Akkor Denisz Szinkov donyecki rendőrfőnök kocsiját robbantották fel a donyecki “népköztársaság” kormányzati épületénél.

Interaktív térkép

Kedd: 08-16 A kifejezetten az álhírek leleplezésére létrehozott nonprofit szervezet, a Centre For Information Resilience egy olyan térképet alkotott, amelyen az igazoltan hiteles, műholdfelvételekkel összevetett fotók és videók alapján szinte valós időben értesülhetünk az orosz csapatok mozgásáról és a határmenti területeken történt kirívó eseményekről.

orosz-ukrán

A helyzetjelző ikonokra kattintva megnyílik egy hosszabb leírás, amelyben láthatjuk, hogy mikor és mi történt, emellett a fotó vagy videó készítésének helyét és pontos koordinátáit is megjelölik. A különböző színek az alábbiakat jelölik:

 • a zöld helyzetjelzők a katonai egységeket
 • a kék helyzetjelzők a műholdas képeket
 • a sárga helyzetjelzők az egyéb objektumokat, például rádiós átjátszóállomást vagy katonai tábort
 • a piros helyzetjelzők pedig az incidenseket, például robbantást vagy bombázást

Ezekből egyelőre keveset láthatunk a térképen, noha az ukrajnai szakadár területek felügyeletét ellátó OSCE a legutóbbi jelentésében már arról számolt be, hogy jelentősen megnövekedett a fegyveres konfliktusok száma.

Ukrajna

Kedd: 06-18  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddre virradóan videóüzenetben fordult az ukránokhoz, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a Donyec-medencei szakadár “népköztársaságok” Ukrajnától való függetlenségének elismerését, és kijelentette, hogy most “nincs ok a kaotikus cselekvésre, az álmatlan éjszakára”.

“Amint változást látunk a helyzetben, amint a kockázatok növekedését látjuk, mindazt tudatni fogjuk. Most nincs ok a kaotikus cselekvésre, mindent megteszünk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – hangoztatta az államfő. Hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett. Csakis ezt az utat követjük”

– emelte ki.
Zelenszkij leszögezte egyúttal, hogy Ukrajna nem adja fel területeit.

“A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit, és ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg, de ugyanaz a cél: a béke, Ukrajna békéje” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától önhatalmúlag a Krím-félszigetet, majd robbantotta ki a fegyveres konfliktust a Donyec-medencében. “Egy ország, amely nyolc éve támogatja a háborút, nem tudja fenntartani a békét, ahogy állítja”

– jelentette ki az államfő.

Moszkva

A Kreml változatlanul tagadja Kijev vádjait, amelyek szerint a kezdetektől fegyverekkel és katonákkal segítette a Donyec-medencei szakadárokat, a térségben dúló konfliktust pedig Moszkva “polgárháborúnak”, Ukrajnán belüli belháborúnak nevezi.
Zelenszkij videóüzenetében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert határai Oroszország lépései ellenére is változatlanok maradnak. Szavai szerint Ukrajna egyértelműen szuverenitása és területi integritása megsértésének minősíti Oroszország legutóbbi lépéseit. Kiemelte, hogy e döntések következményeiért minden felelősség Oroszország politikai vezetését terheli.

“A megszállt donyecki és luhanszki régiók függetlenségének elismerése azt jelentheti, hogy Oroszország egyoldalúan kilép a minszki egyezményekből, és figyelmen kívül hagyja a normandiai keretek között hozott döntéseket”

– szögezte le az elnök, hozzátéve, hogy ez aláássa a béketörekvéseket és lerombolja a tárgyalási formátumokat.
A Donyec-medencei konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott úgynevezett normandiai formátumban Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország vesz részt.

Kedd: 05. 45. Hétfőn a késő esti órákban Doneckből több száz katonai járműből és katonákból álló konvoj indult a kelet-ukrajnai ütközőzóna irányába. Erről a kelet-ukrajnai városban élők számoltak be a közösségi oldalakon.Szemtanúk szerint a harckocsik és páncélozott járművek oszlopa 22 óra (kelet-európai idő) körül haladt át a városközponton. A katonai konvoj az Universitecka utcán haladt északnyugati irányba, a kelet-ukrajnai frontvonal felé. Beszámolók szerint a konvojban harckocsik, páncélosok és katonák is voltak. Valaki azt írta, hogy egy órába telt, amíg a menetoszlop áthaladt a városon. A helyiek arról számoltak be, hogy a konfliktus nyolc éve alatt még egyszeresem láttak ilyen nagyszámú katonai mozgolódás Doneckben.  Az Ukrajinszka Pravdának az ukrán hadsereghez közel álló forrása szerint, hasonló katonai mozgolódásokról érkeznek hírek a frontvonal mentén. Meg nem erősített információk szerint több ezer embert szállítottak egy makijivkai gyár területén, ahol fegyvereket és katonai felszerelést osztanak ki.Helyi lakosok Doneck megye más régióiból is hasonló katonai konvojokat jelentettek. Állítólag felszólították a civil lakosságot, hogy maradjanak az otthonaikban legalább az elkövetkező két napban.A Szabadság Rádió helyszíni beszámolója szerint Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után. (Kárpáthír)

Előzmény

Orosz-ukrán

átver

2 hozzászólás

 • Visszajelzés: Orosz-ukrán háború percről percre 2.- Kövesse velünk az eseményeket! - Városi Kurír

 • 2022.02.22 - 14:40
  Közvetlen hivatkozás

  A megoldás a lakosságcsere, menjenek az oroszok Oroszországba, jöjjenek Ukrajnába az ukránok, akik Oroszországban élnek, okafogyottá válik a konfliktus, a szeparatizálódás, Moszkvának többé nem lesz ürügye támadni. De ha győzne, az megnyithatná az utat nekünk is, Erdély, a Felvidék, a Vajdaság visszavételéhez. Nem? Ez ugyanaz a logika. Bejelentik az elszakadást, segítséget kérnek Magyarországtól, és védelmet… Vagy ott van Moldava, stb. És így tovább. A jó példa ragadós lehet.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.