Connect with us

Voks 2024

Végre egy igazi vita! – Fővárosi listavezetők informatív egymás-gyepálása

Végre egy vita! - Fővárosi listavezetők informatív egymás-gyepálása
Megosztás

Felüdülés volt vasárnap este az ATV-rendezte fővárosi listavezetők televíziós vitája Rónai Egon vezényletével. Rá kellett jönnünk, hogy ha az eseménynek helyt adó tévé és a közreműködők is úgy akarják, akkor lehet programot ismertetni, érvelni mellette, vagy ellene és szembesíteni a résztvevőket az eddig tett dolgaikkal. Alább olvashatják, ki, miről, mit tartott fontosnak.

Szentkirályi Alexandra

Magyar Péter

Karácsony Gergely, főpolgármester, a Párbeszéd-ZÖLDEK-DK-MSZP listavezetője

Hitvallás: megköszönte mindenkinek a vita létrejöttét Karácsony Gergely, szerinte aki nincs itt, annak nincs mondanivalója a budapestiek számára. Az elmúlt 5 év talán a legnehezebb 5 év volt Budapest félévszázados történetében, fogalmazott. Szerinte az ellenzéki kerületi polgármesterekkel erős, támogató csapatot alkottak a közgyűlésben. Teljesebb, egészségesebb, hosszabb életet élni Budapesten – van erre programja, szakemberei, EU-s forrásai. Tovább szeretné vinni azt a politikát, amit 5 éve elkezdett.

A fővárosi közlekedésről: elmondta, hogy befejezték a 3-as metró felújítását, hogy 26 új villamos érkezett, 51 fog érkezni, 51 új troli érkezett, 400 új alacsony padlós busz érkezett. Megemlítette a fonódó villamoshálózatot, a Havanna és Glória lakótelepre is kiterjesztenék a villamosközlekedést. A Budapest GO applikációról is beszélt. Szerinte a budapestiek 90 százaléka elégedett a budapesti közösségi közlekedéssel. Büszke a kerékpárhálózat bővítésére is.

Élhető Budapest, lakhatás, közbiztonság: Kiemelte, hogy rengeteg fát ültettek, új városi parkot hoztak létre Pünkösdfürdőn és új közparkot is létre fognak hozni. 56 milliárd forintot fognak fordítani EU-s forrásból a város zöldítésére. A hajléktalanság, nem a hajléktalanok ellen küzdenek, több mint 350 embernek adtak lehetőséget, hogy kitörjenek a hajléktalanságból. Energiahatékonysági beruházásokkal is készülnek panel- és társasházak felújítására.

A kormány és a főváros kapcsolata: Karácsony az elmúlt években kerületekkel, más nagyvárosokkal, civil és EU-s szervezetekkel jó viszonyban volt, de a kormánnyal nem. Voltak sikeres együttműködéseik, ezt elismeri. Rengeteg vitájuk volt, de hazugnak tartja azt, hogy Budapest hadakozik a kormánnyal. A fővárosnak nincsenek fegyverei a kormánnyal szemben, csak védekezni tudnak. Karácsony Budapest érdekében bárkivel együttműködik, de az elveit nem adja fel.

„A szívügy”: Az egészségügyről beszélt Karácsony Gergely. Felelőssége van az önkormányzatnak a budapestiek egészségét illetően. Fontosnak tartja, hogy az állam ne vegye el a járóbeteg-ellátó intézményeket az önkormányzatoktól. A szűrővizsgálatok fontosságáról is beszélt, ami állami feladat, de ha az állam nem látja el ezt, akkor a fővárosi önkormányzat átveszi ezt tőle.

Utolsó szó jogán: Karácsony elmondta, hogy borzasztóan nehéz 5 év van mögöttük, de szolidárisabb, jobb város van mögöttük. Budapest szabad és emberséges város. A jövőben sem kívánják feláldozni az értékeiket. Tele van tervekkel – nem ábrándokkal és hamis ígéretekkel, hanem EU-s forrásokból finanszírozható tervekkel. Több zöld, jobb egészségügy, jobb közösségi közlekedés. Budapest nem kér a Fideszből, amelynek csak hadüzenete van. Nem kér Budapest a zöldnek maszkírozott Fideszből sem. Nem véletlen, hogy nincs itt a Tisza Párt, nincs is programjuk Budapestre, de ilyen rövid idő alatt ezt nem is lehetett volna megírni.

Szerző

Prev1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse