Connect with us

Bulvár

Hétvégén megérkezik az igazi nyár

Jó napot ígér az orvosmeteorológia keddre
Megosztás

Most már valóban napról, napra közelebb kerülünk az igazi nyár kezdetéhez. elő strand holmikkal, és a ventilátorokkal, mert szükség lesz rájuk.

Lassan-lassan

Szerdán alapvetően nyári meleg, napsütéses időnk lesz. Csökken a fülledtség, illetve a csapadékhajlam, de a délutáni órákban, nagyobb valószínűséggel a középső országrészben, illetve a Duna környezetében magasabbra törő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhatnak helyi, kis körzeteket érintő záporok, zivatargócok. A déli országrészben a maximum hőmérséklet már elérheti a 30 fokot. Este és az éjszaka első felében derült, csillagfényes, nyugodt időre számíthatunk. Éjfélt követően, hajnalban, az ország északnyugati negyedén kialakulhat egy-két zivatargóc, majd ezek reggel elcsendesednek. Másutt marad a nyugodt, eseménytelen időjárás.

Csütörtökön folytatódik a nyári meleg idő sok napsütéssel, erős UV sugárzással, majd a délután folyamán általában csak mérsékelt erősségű gomolyképződéssel. Az északkeleti országrészben és az északnyugati határvidéken látszik esély néhány helyi, összességében kis területet érintő zápor, zivatargóc kialakulására. Általában gyenge lesz a légmozgás, zivatarok környezetében lehet erős kifutószél. Este, a Dunántúl fölé mérsékelt, szakadozott felhőzet sodródhat, melyből elvétve zápor is kialakulhat. Eközben északkeleten kitisztul az ég, illetve másutt gyenge marad a felhőzet. Éjszaka az északi megyék fölött valószínű több felhő, elvétve egy-két zápor, esetleg zivatargóc, míg az ország nagyobb, déli területén változóan csillagfényes égbolt és csapadékmentes, nyugodt idő a valószínűbb.

Itt a nyár

Pénteken és szombaton az ország döntő részén napos, gyorsan melegedő, a déli, majd a középső és keleti országrészben is már többfelé 30 fok feletti kánikulára számíthatunk. Az ország jelentősebb részén nem hullik csapadék, de előreláthatólag az északi, északkeleti területeken, illetve a nyugati határszélen, szórványosan, kis számban kialakulhatnak helyi záporok, zivatargócok. Kialakulásuk esélye a nap folyamán elsősorban a késő délutáni és éjszakai, hajnali időszakban nagyobb.

Vasárnap egy hidegfront érkezése körvonalazódik. Egyelőre az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a nap folyamán, a fronttal érkező felhőzet és szórványos esők NY-K irányban keresztezik az országot. Előtte, mögötte kisüt a nap. Záporok, zivatarok, helyenként heves zivatargócok alakulhatnak ki. A hőmérsékletben ezen a napon még nem érezhető jelentősebb változás.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

nyár

Szerző