Connect with us

Kerítésen túl

The Kyiv Independent: Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát

The Kyiv Independent: Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát
Megosztás

Orbán Viktor titokban szervezett kijevi látogatása után rövid sajtótájékoztatót tartott a magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij. Röviden beszéltek, a sajtó nem kapott lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyen fel. A hazai Megafon-sugallta olvasat: „ezt is Orbán oldja meg…”.

Különvélemény….

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök javaslatát, miszerint Ukrajnának meg kellene fontolnia a tűzszünetet a béketárgyalások felgyorsítása érdekében

– írja az Index a The Kyiv Independent cikkére hivatkozva. A lap szerint Ihor Zsovka, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy

a kijevi találkozón Orbán Viktor „lehetőséget kapott arra, hogy kifejezze gondolatait”. Ukrajna elnöke meghallgatta, de válaszul kifejtette Ukrajna álláspontját – amely világos, érthető és jól ismert

– tette hozzá Zsovka. A portál emlékeztetett arra, hogy az ukrán vezetés korábban elutasította a tűzszünet ötletét, mivel szerintük ez csak Oroszországnak segítene abban, hogy átcsoportosítsák erőiket. Ezzel szemben a saját békeformulája mentén akar tárgyalni a fegyvernyugvásról, amelyet a júniusi svájci békekonferencián is megvitattak.

Orbán magyarázkodás

Orbán azt mondta a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban:

nem meggyőzni akarta Zelenszkijt, és konkrét javaslatot sem állt szándékában tenni. Feladatául azt tűzte ki, hogy a békét célzó egyeztetés során jobban megismerje az ukrán elnök álláspontját és annak határait.

Megerősítette, hogy a soros EU-elnökséget jelenleg betöltő ország kormányfőjeként

célja egy jelentés elkészítése az Európai Tanács részére a béke lehetőségeiről.

Már több, béketárgyalásra és a konfliktus megoldására törekvő javaslat is született, emlékeztetett, de ezek elfogadása akár hónapokba is telhet, amire jelenleg nincs idő, hiszen minden nap emberek halnak meg. Ennek okán arra kérte Zelenszkijt, hogy változtassanak a sorrenden, először gondolkodjanak egy tűzszünet megkötésében, és utána következhetnek a tárgyalások a békefolyamatról.

Aki irányítani akarja az eseményeket, az sohasem lesz sikeres, aki hasznos akar lenni, segíteni akar másokon, előbb „engednie kell az egójából”. Ami igazán fontos, az a háború és a béke, Ukrajna és Oroszország álláspontja, valamint az Európai Unió érdeke. „Mindent egybevetve azt gondolom, ma tettünk egy lépést előre, holnap pedig teszünk egy újabbat”.

Csak úgy….

A Megafon aktivistái beindultak:

és

george lazar

Szerző