Connect with us

Kerítésen túl

Georgia kihúzta a gyufát az EU-nál

georgia, eu,
Megosztás

Az Európai Unió felfüggeszti Georgia, régi nevén Grúzia, uniós csatlakozási folyamatát – jelentette be az X-en kedden a szervezet georgiai diplomáciai képviselete az Unió tbiliszi nagykövetére hivatkozva. A lépést a kaukázusi ország parlamentje által elfogadott, a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány „nyugatellenes retorikájával” indokolták.

Úgy tűnik, az EU megtanulta  a magyar leckét, most már óvatos

Pawel Herczynski elmondta, hogy a döntést – amelynek értelmében az EU befagyasztotta a Tbiliszinek 2024-re előirányzott, 30 millió eurónyi (11,8 milliárd forint) pénzügyi támogatást is – az Európai Tanácsot alkotó vezetők legutóbbi értekezletén hozták meg. A támogatást  az ország a külföldi katonai és védelmi kiadások finanszírozására létrehozott uniós alap, az Európai Békekeret (EPF) égisze alatt kapta volna.
A nagykövet hozzátette: elképzelhető, hogy  további intézkedéseket is foganatosítanak.

„Szomorú, hogy az EU és a Georgia közötti kapcsolatok ilyen mélypontot értek el, amikor éppen most soha nem látott magasságba emelkedhetnének”

– fogalmazott.

Georgia orosz és magyar  nyomvonalon jár

Az Unió tavaly adta meg a hivatalos tagjelölti státust Tbiliszinek. Az ország májusban fogadta el a külföldi befolyásról szóló törvényt, amelyre a jogszabály ellenzői heves tüntetésekkel reagáltak. A jogszabály ellen már korábban az Európai Unió is tiltakozott. A törvény előírja, hogy a finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezeteknek „külföldi befolyást érvényesítő ügynökként” kell regisztráltatniuk magukat és pénzbírságot, valamint szigorú közzétételi követelményeket vezet be a jogsértések esetére.

Ehhez hasonló törvényt csak Moszkva és Budapest alkotott eddig, az utóbb az Európai Unióval-val folytatott több mint három éves jogvita és egy bírósági ítélet után kénytelen volt visszavonni.

Kapcsolódó

georgia, eu,

Szerző