Hatott az EB-ítélet: visszavonták a civiltörvényt, de.... - Városi Kurír

Sorting by

×

Hatott az EB-ítélet: visszavonták a civiltörvényt, de….

Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvény – de az Állami Számvevőszék összefoglaló jelentést készít majd a 20 milliós éves mérlegfőösszeget elérő egyesületek, alapítványok esetében. A civiltörvénynek annyi, vagy…?

Hirdetés

Megszavazta a parlament kétharmaddal a civiltörvény visszavonását,

ezzel a kormány az Európai Bíróság ítéletének tett eleget, mely kimondta, a 2017-es szabályozás nem egyeztethető össze az EU- joggal.

A 2020. június 18-án kihirdetett ítéletében az EB megállapította:

a törvény ellentétes a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több cikkelyével – ezek a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot érintik.

Azért hátranyilazunk egyet….

Viszont mivel a kormány szerint az Európai Bíróság azt is hangsúlyozta, hogy

“a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni képes szervezetek részére nyújtott támogatások átláthatóságának biztosítása közérdeken alapuló nyomós indokul szolgálhat”,

a civiltörvény hatályon kívül helyezéssel egyidőben új, az európai uniós joggal konform szabályozást alkottak most:

eszerint mindazon egyesületről és alapítványról, amelynek tárgyévi mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék külön törvényben meghatározott módon évente összefoglaló jelentést tesz közzé.

 

civiltörvény

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.