Sokadik kormányzati bukta az Európai Bíróságon – de lesz-e vajon következménye? És tanul-e belőle az Unió?

Az Európai Unió Bírósága ma hozott ítéletében maradéktalanul elkaszálta a 2017-es Lex CEU-t. A luxembourgi székhelyű testület egyértelműen kimondta, hogy a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály számos ponton ellentétes az uniós szabályokkal és a nemzetközi joggal – írta Jávor Benedek volt EP-képviselő közösségi oldalán.

Sérti a szolgáltatások megkülönböztetésmentes nyújtására vonatkozó EU-s jogot, az unión belül alkalmazandó nemzetközi megállapodásokba ütközik és ellentétes az Európai Unió Alapjogi Chartájával.

Üdvözlendő az EU Bíróság világos döntése,

amely egyértelművé teszi, hogy a kormány teljesen törvénytelenül járt el a CEU zaklatásakor, számos európai és nemzetközi előírást szegett meg Magyarország nemzetközi értékelések alapján legkiválóbb egyetemének üldözésekor.

Mindenkinek igaza volt, aki felháborodott, tiltakozott, jogtalanságot kiáltott.

A kérdés az, hogy és akkor mi lesz most?

Az Európai Bíróság ítéletei azonnali hatállyal jogerőre emelkednek és végrehajtandók. A Lex CEU visszavonására vonatkozó törvényjavaslattal már a héten elő kell állnia a kormányzatnak. A magyar kormány azonban az EU Bíróság ítéletei kapcsán is hazudozik, kétszínű és sunnyog.

Bár többször is elhangzott kormányzati szereplők szájából, hogy a kormány végrehajtja az Európai Bíróság ítéleteit, ez koránt sincs így.

A külföldről finanszírozott civil szervezeteket listázó civiltörvényről 2020 júniusában mondta ki a luxembourgi bíróság, hogy sérti az EU-s jogot. Gulyás Gergely már aznap kétértelműen úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják, hogy lehet a civiltörvényt összhangba hozni az ítélettel. A módosításnak azonban azóta sincs nyoma, az Emberség Ereje Alapítvány uniós forrásokra benyújtott pályázatát azonban a – nyilvánvalóan jogszerűtlen – törvényre való hivatkozással utasították azóta el.

Hiába mondta ki a Bíróság, hogy a törvény ellentétes az uniós joggal, azt továbbra is alkalmazzák a civil szervezetekkel szemben!

Kétséges ezek után, hogy a Lex CEU törvénytelenségének kimondása valóban elhozza-e a törvény visszavonását

A magyar kormány a szóbeli nyilatkozatokkal szemben egyáltalán nem tartja be az Európai Bíróság ítéleteit. Ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni a magyar kormány ellen folyó 7-es cikkely szerinti eljárásban sem.

De még a Lex CEU visszavonása sem orvosolja problémát

A CEU ugyanis a folyamatos zaklatások hatására úgy döntött, hogy áthelyezi tevékenysége jó részét Bécsbe, ahol tárt karokkal fogadták a régió egyik legjobb egyetemét. Ezen a tényen már a jogszabálymódosítás sem változtat, egy egyetem nem tud országok közt ugrálni évente a jogszabályi környezet változását követve.

A Lex CEU, még ha törvénytelennek is bizonyult, maradéktalanul elérte célját: a CEU elüldözését.

És ez egy olyan tapasztalat, amivel az EU-nak megint csak számolni kell,

mert a magyar kormány tudatosan alkalmazza ezt a technikát:

az uniós joggal nyilvánvalóan ellentétes törvényeket hoz, amelyeket legfeljebb megtámad az Európai Bizottság, és évek múltán elkaszál az Európai Bíróság.

Mire mindez bekövetkezik, a jogtiprás, a törvénytelenség már elérte célját

A civilek megfélemlítve, a CEU elüldözve. Így lehet egy EU-s jogot minden ízében sértő rezsimet építeni az Európai Unión belül.

Ebből pedig vagy tanul az EU, és megtalálja a módját a hatékony fellépésnek (például a törvénytelen szabályok által okozott károk megtérítésének, vagy az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségével, jogi szankciókkal, egyebekkel),

vagy tehetetlenül nézi végig, ahogy egy tagállam büntetlenül felfüggeszti az EU-jog tényleges alkalmazását a területén.

Forrás

CEU-reakció

A Bíróság egyetértett a Bizottsággal abban, hogy Magyarország megsértette a Kereskedelmi Világszervezettel kötött egyezményt, az EU-s jogot, és az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt,

“a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket”

– ismerteti közleményében a CEU a döntés, mellyel a lex CEU érvényét vesztett, így az intézmény szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten.

„Ez egy fontos erkölcsi és jogi győzelem, és óriási győzelem az akadémiai szabadság számára Európában”

– fogalmaznak.

„Bízunk benne, hogy a magyar kormány arra használja ezt az alkalmat, hogy irányt váltson, és visszaállítsa a többi magyar egyetem autonómiáját és szabadságát, beleértve a Magyar Tudományos Akadémiát kutatóintézeteit és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is”

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük