A kínai Fundan jöhet, csak a CEU-nak kellett mennie – Orbán és Hszü Ning-seng egymás kezébe csaptak

fundan
fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta a magyarországi campust létrehozó kínai Fudan Egyetem delegációját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora

a megbeszélésen tájékoztatta a magyar kormányfőt az intézmény működéséről és terveiről. Az egyetem négy campusán jelenleg 11 kar működik, 35 tanszékkel és 17 kapcsolt kórházzal.

2017-ben a Magyar Nemzeti Bank és a Fudan Egyetem együttműködési megállapodást kötött, melynek egyik célja, hogy a Fudan Egyetem campust létesítsen Magyarországon is. Ennek helyszíne az egykori budavári városháza Úri utcában található, felújított épülete, mely Bölcs Vár néven több tudásközpontnak is helyet ad.

Magyarország és Kína a felsőoktatási együttműködés ösztönzése érdekében 2018 őszén megállapodott a Fudan Egyetem magyarországi tevékenységének támogatásáról, különösen a gazdaság- és társadalomtudományok, valamint az informatika képzési területein

– emlékeztetett a sajtófőnök.

Maarif Alapítvány

A napokban írtunk arról, hogy immár köztudott, hogy a török Maarif Alapítvány iskolát hoz létre Budapest IX. kerületében. A Maarif Alapítványt közvetlenül a 2016-os törökországi katonai (ön)puccs után hívták életre, egy 2016. június 17-én rapid módon megszavazott törvény erejével, s célja az iszlám világban korábban beindított gülenista iskolák leváltása.

Az alapítvány egész sor példásan működő demokráciában van jelen,

például az alábbi helyeken: Mauritánia, Szudán, Afganisztán, Elefántcsontpart, Szomália, Kongói Demokratikus Köztársaság, Csád, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Gambia, Szenegál, Sierra Leone, Burundi, Guinea, Niger, Albánia, Mali, Észak-Macedónia, Kamerun, Pakisztán, s most végre megnyílt az esély, hogy a közakaratnak és a közjónak megfelelve Magyarországon is hozzájárulhasson az alapítvány az oktatási színvonal további emeléséhez.

2 hozzászólás

  1. GÁBOR szerint:

    AZ EMBEREK “NEM” AKARNAK MAGYARORSZÁGON EGY OLYAN EMBER EGYETEMÉT/CEU-T, AKIT TÖBB ORSZÁGBÓL KIUTASÍTOTTAK!!

  1. 2021.04.07

    […] állam magyarországi befolyásszerzéséről készített tényfeltáró írását, melyben a Fudan Egyetem magyarországi kampuszának létrehozásáról is közöltek részleteket. A cikkből többek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.