Connect with us

Kerítésen innen

Vidnyánszky-vezette Nemzeti Színházban a nézők harmada nem fizet a jegyért – Vagyis mégis, hiszen 2.900 millió kormány-támogatást kapott

Vidnyánszky-vezette Nemzeti Színházban a nézők harmada nem fizet a jegyért - Vagyis mégis, hiszen 2.900 millió kormány-támogatást kapott
Megosztás

Emlékeznek? „Van mire büszkének lenni: mi vagyunk a legjelentősebb magyar színház – nemzetközileg is. Ott vagyunk Európa színházi térképén” – mondta Vidnyánszky Attila vezérigazgató június 19-én, a Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén. Az alábbiak fényében annyit mondhatunk, hogy üsse fel az igazgató-közszolga az értelmező szótárt a „büszkeség” címszónál.

Fene a gusztusát….

27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére, vagyis legyen az kultúra-közvetítő céllal ingyen biztosított vagy nyomott árú, háromezer forintos jegy, az állam huszonhétezer-egyszáznegyven forintot tett hozzá, hétszáz forinttal többet, mint a megelőző évben. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért.

-számolt be a Revizor. 

Számokban elbeszélve….

Ehhez az kellett, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) 2.685.619.789 forint működési alaptámogatást nyújtson és a színháznak tavaly 98.722 nézője legyen, ezek hányadosa az egy főre jutó átlag, a huszonhétezres összeg.

Mind a két feltételhez érdemes ugyanakkor kiegészítéseket tenni: a támogatáshoz is, a nézőszámhoz is.

  • Egyrészt nem csak ennyi volt a Nemzeti Színház összes tavalyi állami támogatása. További 200 milliót kapott a Madách Nemzetközi Színházi Fesztivál megrendezésére, 45 milliót a tavaly júliustól a színház által kezelt Jászai Mari Színészház működtetésére (melyből 11,1 milliót költött el) és 4,2 milliót az Ádámok és Évák ünnepe megrendezésére. Még 3,4 milliót a 2022-es fenntartói működési többlettámogatásából hozott át 2023-ra, így a tavalyi adóévben összesen 2,9 milliárd pályázati, támogatási pénzt költhetett el.
  • Másrészt a 99 ezer nézőből a beszámoló szerint a fizető nézők aránya 66,8%. Tehát míg 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta az állam a kultúra-közvetítés jegyében, 65 ezer néző volt annyira kíváncsi a nemzet színházára, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson egy előadására. Ez az arány rosszabb, mint a megelőző évben, amikor 72,3% volt.

Ellenben….

  • A nemzet színháza 181 fős társulattal működik, hasonló méretű, szintén nemzeti színház például a Pécsi Nemzeti Színház, mely 1,6 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapott. Fizető nézőinek száma így is 23 ezerrel volt több, és a jegybevétele több mint kétszerese lett tavaly a Nemzetiének.
  • Egy majdnem fele akkora társulat harmadennyi támogatást, 988 milliót kap és 84 ezer fizető nézőt hoz, ők pedig a színháznak 358,9 millió forint jegybevételt: ez az Örkény, aminek a fizető közönsége tehát negyedével több, jegybevétele pedig két és félszer annyi, mint a Nemzetié.

Nem is teheti meg, hogy ne teljesítsen jól, mert fővárosi fenntartásúként el kell érnie legalább 75 százalékos kihasználtságot, míg a Nemzetinek a beszámolójában is felsorolt „Eredmény-követelményei” között nem szerepel semmilyen, a közönségre vonatkozó irány- vagy arányszám, melyet teljesítenie kellene ahhoz, hogy megkaphassa a működési támogatását az államtól.

  • A Vígszínház: a 268 munkatársával és 2,1 milliárdos támogatásával roppant sikeres üzleti mérleget és eredményt publikálhatott a tavalyi adóévről is. Egy nagyságrenddel jobb eredményt hozott mindegyik eddig vizsgált intézménynél: 1,6 milliárdos jegybevételt fizetett a 331 ezer tavalyi nézője: teljesen külön ligát alkot.

További részletekért kattintson ide.

Szerző