Connect with us

Kerítésen innen

Tudta? Nem? Pedig Ön fizeti! – Az állam többet költ adósságai kamataira -3.000 milliárd-, mint az egészségügyre, ami 2.553 milliárd

Tudta? Kiss László polgármester a börtönből is vezetheti Óbudát
Megosztás

Jelenleg a mintegy 55.000 milliárd forint államadósságból 3.200 milliárd forintnyi devizahitellel tartozik a magyar állam, ezek túlnyomó többsége euróban van – írja a Népszava. A lap azután nézte át az állam hiteleit, hogy a Portfolio tegnap megírta: Magyarország gigahitelt vesz fel a kínaiaktól, de mindezt nem verte nagydobra.

Ennek fényében örüljön az egyes Orbán-sikerjelentésnek

A Népszava szerint leggyakrabban az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank vagy az Európai Beruházási Bank a hitelnyújtó. Ezekről a hitelmegállapodásokról a kormány és az uniós pénzintézetek is közleményt szoktak kiadni.

Azonban amikor nem uniós ország a hitelnyújtó, akkor a lap szerint diszkrétebb a magyar állam: ez történt a Budapest-Belgrád vasút szintén kínai, vagy Paks 2 orosz hitelével.

A kölcsönök létét is tagadták hónapokig, egészen addig, amíg az ügylettel kapcsolatos adatok a lehívást követően megjelentek a statisztikában.

Jelenleg a szóban forgó egymilliárd eurós kínai kölcsön a legnagyobb tétel az ÁKK devizahitelei között. Azzal csak a szintén kínaiaktól felvett 917 millió dolláros Budapest-Belgrád vasút ügylete vetekszik

– írja a lap. Paks 2 kivitelezésére az orosz állam elvileg nyitott egy 10 milliárd eurós (3900 milliárd forintos) hitelkeretet a magyar államnak, ám annak rendkívül magas kamata miatt azt az ÁKK a kötelező lehívás után, minden egyes lehívott részlet esetében, az első adandó alkalommal újrafinanszírozza piaci forrásból, így

a paksi hitelsoron jelenleg csak 44 milliárd forintos tartozás szerepel.

Folyamatos a kormány-hitelfelvétel

A lap arról is ír, hogy a magyar állam folyamatosan vesz fel hiteleket a pénzpiacokról, ezek nagyobb részét nyilvános államkötvény-kibocsátásokkal végzi – de a forintpiaci értékesítések is folyamatosak. Egy héten több aukciót is tartanak, és közben lakossági kötvényeket is értékesítenek.

Ezek az ügyletek áttekinthetőek, az aukciók adatait naponta közli az ÁKK.

Más a helyzet a devizakötvény-kibocsátásokkal

Ilyenek évente egy-két alkalommal vannak, mindig nagy külföldi bankok bevonásával történnek és jelentős tételekről van szó. Ezekről általában előbb a szervező bankok, majd a lezárultuk után maga az ÁKK is ki szokott adni közleményt. Így tett idén is, amikor január 4-én egy közepes, 2,5 milliárd dollár értékű dollárkötvény-csomagot bocsátott ki, s a lezárást követően közölte a hitel árát és a futamidejét is. Míg az ÁKK a költségvetés forrásigényének nagy részét a kötvénypiacokról finanszírozza, eseti jelleggel hiteleket is felvesz, általában nemzetközi pénzintézetektől. A lap azt írja:

idén már 3109 milliárd forintot költ a kamatokra költségvetés, holott 2020 előtt ez az összeg még az évi ezer milliárdot sem érte el.

Kapcsolódó

Szerző