Connect with us

Kerítésen túl

Orbán Viktor most éppen a Balkánon hergel Brüsszel ellen

orbán viktor,
Megosztás

A Nyugat-Balkán népei és országai többet érdemelnek, mint amit kapnak Brüsszelből, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, – Ohridban, a magyar-északmacedón közös kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, majd hozzátette ezeknek az országoknak már bent kellene lenniük az Európai Unióban .

A bővítés nem probléma, nem kihívás, hanem óriási lehetőség

A magyar kormányfő a közös kormányülés legfontosabb témájaként Észak-Macedónia európai uniós csatlakozását emelte ki. Az ebben a félévben az uniós elnökséget adó Magyarország álláspontja ismert: az egész nyugat-balkáni térség stabilitása és az európai térbe való integrálása nemcsak Magyarországnak, hanem az egész Európai Uniónak érdeke – közölte.

Szavai szerint a bővítés nem probléma, nem kihívás, hanem óriási lehetőség a már az EU-ban lévő országok számára is. Az unió elvesztette a gazdasági fejlődés dinamikáját, ennek visszanyerésére pedig az egyik leginkább kézenfekvő eszköz a bővítés – érvelt.

Orbán Viktor izzít

Nem örülünk annak, hogy Ukrajna és Moldova csupán geopolitikai megfontolásokból „gyorsítópályás” megközelítést kapott és az érdemalapú megközelítés teljesen háttérbe szorult

– jegyezte meg.

A magyar miniszterelnök méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el.

A magyar elnökség azt tartja a legfontosabbnak, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrálása napirenden maradjon – szögezte le, hozzátéve: szeretné Észak-Macedónia integrációs folyamatát is felgyorsítani.

Ennek érdekében Orbán Viktor fejezetnyitó kormányközi konferenciát, vagy ennek hiányában politikai kormányközi konferenciát javasolt.

(MTI)

Ezeket olvasta már?

orbán viktor,

Szerző