Connect with us

Kerítésen innen

Vonattal? Mert akkor lesz tömeg a sárbogárdi utasellátóban – kommentelték Orbán aktuális nagyotmondását

Vonattal? Mert akkor lesz tömeg a sárbogárdi utasellátóban - kommentelték Orbán aktuális nagyotmondását
Megosztás

Orbán Viktor szokásos közrádiós pénteki kinyilatkoztatásában újra elengedte a fantáziáját és kikapcsolta az értelmét. A sok közül az emeljük ki, amiben „Brüsszel polgármesterét” fenyegette meg a már többször hazai használatra felvetett „okossággal”, amiben ahelyett, hogy eleget téve vállalt kötelességének és betartaná az uniós szabályokat, annak híján befizetné az országra kormánya miatt kirótt bírságot, menekültek buszoztatásával fenyeget.

„…egyék meg, amit főztek…”

Ha Brüsszel a migránsok becsalogatása helyett nem tér át egy migránsokkal szemben fellépő, a határokat megvédő politikára, akkor meg fog bénulni az Európai Unió működése

– jelentette ki a miniszterelnök pénteken az állami rádióban.

„Ha Brüsszel nem tér észhez, és nem tér át egy migránsokat támogató, becsalogató politikáról egy migrációval szemben föllépő politikára, a határt megvédő politikára, akkor nem a gazdaság behalása, meghalása miatt lesz baj, hanem már azt megelőzően, hogy ez bekövetkezne, a migráció miatti konfliktusok szét fogják feszíteni az Európai Uniót, és meg fog bénulni az unió működése”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő azt mondta:

jó, ha Brüsszel főpolgármestere készül, mert, ha Magyarországot továbbra is mindenfajta büntetésekkel sanyargatják Brüsszelből a migráció miatt, akkor „meg fogják kapni, amit akarnak, és oda fogjuk szállítani buszokkal a migránsokat a főtérre, jogilag szabályos, kifogásolhatatlan módon”.

Hozzátette nyomatékként:

„Aztán egyék meg, amit főztek maguknak”.

Emlékeztetőül…

A legutóbbi vita az Európai Bíróság ítélete miatt alakult ki, mely szerint Magyarország „példátlan és kivételesen súlyos megsértette az uniós jogot”, amikor korlátozásokat vezetett be a menedékjoggal kapcsolatban. A bíróság 200 millió eurós bírsággal sújtotta az országot, és minden egyes napra 1 millió eurós bírságot szabott ki, amíg a jogsértés továbbra is fennáll.

 „E kötelezettségszegés, amely az uniós közös politika egésze alkalmazásának szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül” 

– állapította meg az Európai Bíróság. Orbán Viktor az ítéletet

„felháborítónak és elfogadhatatlannak”

nevezte. A helyzet a nyár folyamán egyre feszültebbé vált: Orbán képviselői azzal fenyegetőztek, hogy az illegális migránsoknak

„egyirányú jegyet”

fizetnek Magyarországról a belga fővárosba. Rétvári Bence államtitkár sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatta a programban használható buszokat, amelyek kivilágított tábláin „Röszke-Brüsszel” felirat volt olvasható.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 22-i Kormányinfón már beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja, hogyan tudná perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét az Európai Bizottsággal szemben. Magyarország nem fog a végtelenségig bírságot fizetni. Ha a kormány nem jut hozzá a forrásokhoz, minden migránsnak fel fogják ajánlani a határon, hogy Brüsszelbe szállítják.

Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapja – fogalmazott akkor Gulyás Gergely, amit most Rétvári Bence megismételt a sárga, Röszke–Brüsszel feliratú Volán-buszok előtt.

Nicole de Moor, a menekültügyért és migrációért felelős államtitkár arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a buszos akció elkezdődik, Belgium nem fog együttműködni.

„Magyarország fenyegetése, hogy saját kezdeményezésére és konzultáció nélkül küld migránsokat Brüsszelbe, az európai intézmények és a közös politika iránti tisztelet hiányát mutatja”

– fogalmazott de Moor közleményében. Philippe Close, Brüsszel város polgármestere szintén elítélte a tervet, és követelte, hogy Alexander De Croo miniszterelnök ne engedje a buszok belépését az országba.

„Meddig tűrjük még ezeket a provokációkat egy olyan országtól, amelyet támogatunk?”

– mondta, utalva az uniós költségvetésre, amelynek Magyarország nettó kedvezményezettje.

Szerző