Connect with us

Banánköztársaság

Na és akkor mi van?

Mit rejt a "háziorvosi ügyelet-szerencsevadász magánszolgáltatók-megzserolt önkormányzat" háromszög
Megosztás

Én, balga lélek, a hétfői, kissé ködös októberi reggelen újfent netes szörfözgetéssel múlattam az időt. S a hírek böngészése után amolyan furcsa ötletként ráklikkeltem a Fidesz honlapjára – vélvén: kell, hogy ott legyen valami érdekes, utóvégre a Fideszt létezése óta olykor vaskosan ellentmondó vélemények, minősítések kísérik. A hétköznapi halandó pedig, aki a híradások szövevényében csak tévelyeg, jobbára csak a zöldségárak és a szolgáltatói számlák, gyógyintézeti fogadóképesség és az utak állapota alapján alkothat véleményt: vajon érett, rátermett demokratikus csapat, avagy maffiaszervezetben működő rablóbanda kormányozza-e az országot.

Vagy a szemének hisz, vagy a köztévének

No hát kik vagytok ti, fideszesek, akik immár 2010 óta vagytok hatalmon, ráadásul 2016. óta változatos indoklásokkal kísért vészhelyzeti felhatalmazást adtok a kormánynak, hogy mindenkor tegyen csak úgy, amint jólesik.

Mert ugyebár veszélyben a haza, a helyzet gyors, bölcs kormányzati, vagy inkább kormányfői döntéseket követel, nem kell a bürokratikus parlamenti macera. A vészhelyzeti felhatalmazást pedig félévente újra és újra meg is kapja a kormány, Magyarországon a rendkívüli állapot már régen a normális állapot, észre sem vesszük a különbséget.

A T. Ház ma már úgyis csak arra jó, hogy az ellenzék siránkozzon, a kormánypártiak sorosozzanak, gyurcsányozzanak meg magyarozzanak, és szidják az uniót, Kövér László pedig büntessen és letorkoljon bárkit, aki neki nem tetszik.

Apropó – Kövér László!

Ő nem csak házelnök, ő a Fidesz Országos Választmányának elnöke, s ebbéli minőségében számos jogköre és kötelezettsége van. Lenne. Kissé szórakozott böngészésem során eljutottam a Fidesz alapszabályáig (129 paragrafus, jó hosszú, elég kacifántos, csak szellemi mazochistáknak ajánlom, szerintem az sem olvasta végig, aki valamikor megírta), szóval az alapszabály természetesen szól az országos választmányról is – egyebek mellett – imigyen:

52.§ (1) Az Országos Választmány két kongresszus között állást foglal a Szövetség politikáját érintő kérdésekben;

Ez így elég laza jogkör és felhatalmazás, illetve kötelesség, de (nem viccelek) az alapszabályban a-tól w-ig sorakoznak a testület teendői és jogai, olvassa, aki akarja. Hanem azért, egy, s más felkeltette a figyelmemet, például ez a passzus:

49.§ (1) Az Országos Választmány szükség szerint, de legalább évente háromszor ülésezik. (2) Az Országos Választmány ülését – az alakuló ülés kivételével – az Országos Választmány Elnöke hívja össze. Az Országos Választmány alakuló ülését a Szövetség Elnöke legkésőbb a tisztújító Kongresszustól számított negyven napon belüli időpontra hívja össze.

A minap volt a Fidesz tisztújító kongresszusa (2023. novemberében), az új választmánynak ezt követő negyven napon belül kellett (volna) összeülni

Meglehet, össze is ült, meg is alakult, új elnökséget is választottak, csak én nem tudok róla, mert úgyszólván soha nem nézegetem a Fidesz honlapját. A Fidesz Országos Választmányának üléséről és a testület politikai állásfoglalásáról a honlap Dokumentumtárában csupán egyetlen híradást találtam: 2018. január 16-ai keltezéssel a nemes társaság közleményben utasította el a migrációról szóló ún. Soros tervet, (amely terv a egyébként valóságban nem is létezett, sem akkor sem máskor.) A fideszes dokumentumtár a választmányról egyebet nem tartalmaz. (Ámbár van még egy mondat:

”A Fidesz országos választmánya döntött az európai parlamenti (EP) listáról”

Hol? Mikor? Ez nem derült ki a honlapról. Mindazonáltal lehet, hogy nem tanulmányoztam kellő műgonddal a weboldal információit.) Azaz mindent összevetve,

él bennem a gyanú, hogy a Fidesz OV évek óta nem is ülésezett, a kongresszus után meg sem alakult, vagyis a Fidesz a saját alapszabálya ellenében, talán jogellenesen is működik.

Na és akkor mi van?!

  • Van ennek bármi jelentősége, amikor Orbán Viktor vészhelyzetek sorában úri tetszése szerint kormányoz, és a példaképe gróf Tisza István, „a csóvás ember, a vad geszti bolond”?
  • Van ennek bármi súlya, amikor a bátor 135-ök az Országgyűlésben (ha kell) vezényszóra bólogatnak, vagy rázzák buksi fejüket az éppen érvényes direktíva szerint?

Aligha! Ez csak olyan jellemző, olyan fideszes, kövér lászlós dolog.

Szerző