Connect with us

Kerítésen innen

Orbán felemelt középső ujja: Szijjártó az oroszországi Szentpétervárra utazott gázfórumozni

Orbán felemelt középső ujja: Szijjártó az oroszországi Szentpétervárra utazott gázfórumozni
Megosztás

Össztűz zúdult Orbán Viktorra szerdán Strasbourgban, a miniszterelnök a kritikák jelentős részét az orosz kapcsolatok miatt kapta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a többi között arról beszélt, hogy energiafüggetlenség helyett továbbra is az orosz energiahordozóktól függ hazánk. Manfred Weber azért is kritizálta Orbánt, mert Moszkvába ment az orosz elnökhöz, „aki ukrán gyerekeket vitetett el Oroszországba és aki iskolákat, kórházakat bombáz le”. Dobrev Klára pedig azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mivel zsarolják őt az oroszok.

Ehhez képest csütörtök délelőtt…

(„Magyarország külügyminisztere ma 11. alkalommal utazott Oroszországba az ukrajnai teljes körű orosz invázió óta – nem a békét, hanem a profitot hajszolva.”

–David Pressman nagykövet.)

Miután az Európai Unió az orosz gáztól való teljes függetlenedésre törekszik, addig Magyarország az egyetlen tagország, aki a szöges ellentétét csinálja ennek.

„Ha tetszik, ha nem a realitás az, hogy hazánk biztonságos és kedvező áron történő földgázellátása nem lehetséges az Oroszországgal való együttműködés nélkül”

– ezt a kommentárt fűzte Szijjártó Péter külügyminiszter azokhoz a képekhez, amelyek többek között róla készültek Szentpéterváron a Nemzetközi Gázfórumon. Ezután kérdéseket tesz fel Szijjártó:

  • Vajon kinek az érdekét szolgálná ennek az együttműködésnek a feladása?
  • Vajon miért akarják egyesek, hogy Magyarország, a magyar gazdaság és a magyar családok energiabiztonsága veszélybe kerüljön?

Szerző