Mintha nem egy ülésről beszélnének: Szijjártó Péter vs. Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa

Szijjártó Péter videóriportot közölt közösségi oldalán Aggodalmak, önáltatások, számháborúk” címmel az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását követően pénteken. Ugyanerről a megbeszélésről Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa is beszámolt.

Valamelyikük másik terembe tévedt és nem vette észre….

Kadri Simson szerint az uniós tagországok szakminiszterei -közéjük tartozik Szijjártó Péter is- brüsszeli tanácskozásukon megbízták az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki javaslatokat a nem gázüzemű áramtermelők bevételeinek korlátozására, ezzel is csökkentve a fogyasztók energiaköltségeit. Arra kérték továbbá a brüsszeli testületet, javasoljon egyéb sürgősségi átmeneti intézkedéseket, beleértve a gázárak felső határát.

Az Európai Bizottság kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének alkalmából mutatja be javaslatait

Az uniós biztos emlékeztetett,

a tagországok korábban rendeletet fogadtak el a gáztárolók feltöltéséről és a tartalékok megosztásáról a szolidaritás szellemében. Megállapodtak abban is, hogy diverzifikálják az ellátási forrásokat, és elkötelezték magukat amellett, hogy ezen a télen 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást.

Kadri Simson jelezte:

az EU föld alatti gáztározóit kapacitásuk 82,5 százalékáig már feltöltötték, jóval a gáztárolási rendeletben meghatározott november 1-jei határidő előtt.

Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere azt mondta,

a minisztereknek az ideiglenes sürgősségi intézkedésekre vonatkozó közös irányról sikerült megállapodniuk. Az energiaügyekért felelős miniszterek pénteki rendkívüli tanácskozásukon olyan lehetőségeket mérlegeltek, mint az importált gáz árplafonja, a villamosenergia-termelésre használt gáz maximálása, valamint a hőerőművek ideiglenes kivonása a jelenlegi uniós villamosenergia-ármegállapítási rendszerből. A bizottsági javaslatok között szerepelt a nem gáztüzelésű hőerőművekben előállított villamos energia árának korlátozása, valamint a folyamatos fizetőképesség (likviditás) biztosítása az energiakereskedők számára.

Szijjártó Péter is elmondta a magáét… kizárólag hazai használatra!

A két mondandó köszönöviszonyban sincs egymással. Ön a tapasztalatai alapján kinek hisz?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!