Connect with us

Kerítésen innen

Ezek megőrültek – az államtitkár szerint Bokros Lajos és a csomagja felelős a demográfiai katasztrófáért, ami előtt állunk

Ezek megőrültek - az államtitkár szerint Bokros Lajos és a csomagja felelős a demográfiai katasztrófáért, ami előtt állunk
Megosztás

Bokrost a sifonérból? Akármilyen hihetetlen is, de az Orbán-kormány családügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten azt fejtegette a szakmainak tűnő tanácskozáson, hogy a mai születésszám-zuhanásért Bokros Lajos és az ő csomagja a felelős.

Ha nagyanyámnak nem lett volna csípője, madzagon lógott volna az alteste?

Egy, a tudomány által szinte minden alkalommal elutasított „mi lett volna, ha” fejtegetésbe bonyolódott a napokban Beneda Attila a Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kara és a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) együttműködésében szervezett „A családpolitika 15 éve és a jövője” című szakmai konferenciáján.

Ejnye Bokros úr!

A Kulturális és Innovációs Minisztérium  helyettes államtitkárának előadása nem nélkülözte a formális logika mentén felépített elemeket sem. Egyebek mellett arról beszélt:

több mint 320 ezerrel több gyermekvállalási korban lévő nő élhetne ma Magyarországon, ha nem vezetik be 1995-ben a Bokros-csomagot.

Kijelentette:

sosem szabad a családokat feláldozni a gazdasági nehézségek miatt.

Most már sínen vagyunk!

A helyettes államtitkár ismertetése szerint a 2010 óta bevezetett családsegítő intézkedéseknek köszönhetően mintegy 178 ezer gyermekkel több született és mára azt is sikerült elérni, hogy a házasságkötések száma sok éves csúcsra, a válásoké pedig sok éves mélypontra került.

Megjegyzés: Idén január és augusztus között 51 463 gyerek született, 6017-tel kevesebb, mint 2023 első nyolc hónapjában. A teljes termékenységi arányszám, amely azt mutatja, hogy egy nő átlagosan hány gyereket szül élete során, a tavaly ilyenkori 1,52-ről 1,37-re esett vissza.

Ez az a mutató, amely alapján a kormány azzal büszkélkedik, hogy az ő intézkedéseiknek köszönhetően 160 ezerrel több gyerek született – valójában ahogy bemutattuk, ezt egy teljesen komolyan vehetetlen módon, úgy számolták ki, hogy fogták a legjobb évet, egymás mellé tették a legrosszabbal, és azt nézték meg, mekkora lett volna a különbség, ha több, mint egy évtizeden át mindegyik év adata olyan, mint a legerősebbé.

Vissza a kormány-mondandóhoz: A magyar kormány az európai gondolkodástól eltérő családpolitikát folytat, hiszen nem a migrációban, hanem a családok támogatásában látják a jövőt – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a jelenlegi családtámogatások nemzetközi szinten is kiemelkedőek, de még mindig nem elegendőek. Beneda Attila a családpolitikai intézkedésekben kiemelt fontosságúnak nevezte a fiatalok részvételét és a generációk közötti szolidaritás növelését is szorgalmazta. Hangsúlyozta:

a családpolitikának és a nemzet formálásának a gyermekek, a fiatalok egyaránt részesei kell, hogy legyenek.

Családpolitika, ahogy ők látják

A helyettes államtitkár leszögezte, hogy családok nélkül nincs jövő, számukra a kormány a külső és belső kihívásokkal szemben minden segítséget megad. A családtámogatások kiszélesítésére van szükség és az a cél, hogy a fiatalok a szabad döntésüknek megfelelően vállaljanak gyermeket – fogalmazott, hozzátéve, hogy a jövőben a mostaninál is sokkal több forrásnak kell a családoknál maradnia.

(MTI)

Kapcsolódó

Szerző