Sorting by

×

Bokros Lajos Lincoln-idézete: “néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet”

A “Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja az előző két kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg” – mondta Bokros Lajos a Reggeli gyorsban.

A megszorítás csak választás után tarol….

Szó sincs arról, hogy 0-án állna a számláló, hiszen azt a bizonyos megszorítást nem láttuk,

-mondta Bokros Lajos a Reggeli gyorsban azzal kapcsolatban, hogy a választások előtt a fizetésemelésekkel, nyugdíjasoknak, családoknak, fiataloknak adott pénzzel a kormánynak egyidejűleg megszorításokról is bejelentéseket tett. Szerinte ezt

a megszorítást a választásokig nem is láthatjuk, hiszen a terv az, hogy majd csak a választások után lép életbe.

A lényeg: 6-7-8

Bokros szerint a lényeg, hogy

6 százalékos gazdasági növekedés mellett, 7 százalékos infláció és 8 százalékos államháztartási hiány várható.

Ezeket a számokat könnyű megjegyezni, és ez önmagban mutatja, mennyire elhibázott a magyarországi gazdaságpolitika. Bokros szerint amikor egyébként is 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére (tehát pénzzel további elhalmozni): nem fűteni, hanem hűteni kellene. Ebből következően

felesleges a pénzszórás miatt várható 8 százalékos államháztartási hiány is, mert ebből a keresletnövelésből kizárólag infláció és eladósodottság származik.

Látszik, hogy a

“Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja a Gyurcsány és Medgyessy-kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg”.

Ez szerinte rosszat tesz a gazdaságnak. Szerinte annyira nem ostoba a nép, hogy el lehessen vele hitetni ezt, különösen, majd ha a következményeivel szembesülni fog, márpedig

“a 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé”

– mondta Bokros.

“A Kádár-rendszer is sokáig kihúzta ilyen gazdaságpolitikával…”

“Ez már veszélyes terület”. Főleg úgy, hogy igyekeznek előre elkölteni azt az összegeket, amiket az EU-tól még meg sem kaptunk. A műsorvezető felvetésére, hogy a látszat mégiscsak az, hogy a miniszterelnök pénzt ad a nyugdíjasoknak, családosoknak, de Bokros visszakérdezett, hogy ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem kétszer annyit ad. Miért elégedett meg a 80 ezer forinttal ősszel?

“Ez a gazdaságpolitika őrületbe kergeti a gazdaságot”.

A Kádár-rendszer is sokáig kihúzta ilyen gazdaságpolitikával, de Bokros szerint a gazdaságnak és társadalomnak káros, ha a romlás lassú, különösen annak fényében, hogy a felzárkózást és a nyugati életszínvonal elérését hirdették meg. Bár a kormányzati propagandában nap mint nap sikerekről, eredményekről számolnak be, de szerinte nem arról van szó, hogy nagyszerűen tálalják, hanem szerinte a népnek lehet hazudni, és ez egy ideig van.

“Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet”

– idézte Bokros Lincolnt.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Kapcsolódó

 

Bokros Lajos Lincoln-idézete: "néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet"

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.