Connect with us

Banánköztársaság

(Nagyon)kisnyugdíjasunk kitálal: Viktor már megint becsapott bennünket!

(Nagyon)kisnyugdíjasunk kitálal: Viktor már megint becsapott bennünket!
Megosztás

Közelednek az ünnepek. Nyakunkon a novemberi nyugdíj. Az elmúlt években jött egy pici korrekció és/vagy prémium. Egyre több nyugdíjastársam kérdezi: idén tényleg nem lesz?

Akik értő figyelemmel kísérik az ország helyzetét, azok tudják, hogy üres az államkassza.

A kormány rossz gazdaságpolitikájának köszönhetően az utóbbi évtized legnehezebb évét zárjuk. A gazdaság stagnál, de inkább zuhan lefelé.

Viktor harcos politikáját nyögi az ország, de leginkább mi, nyugdíjasok.

Minél idősebb vagy, annál kevesebb a nyugdíjad. Ameddig a bérek nőnek -már amennyire- addig a nyugdíjat egy kitalált inflációt követő módon számolják ki.  Novemberre a kisnyugdíjasok várták azt a párezerforintot, amit odalöknek nekik, abból próbálták az ünnepet „megoldani”. Már régen nem ajándékra, vagy ünnepi díszekre, fenyőfára költötték, hanem élelmiszerre.

Közel 700.000 olyan nyugdíjas él hazánkban, akik egyedül töltik az ünnepeket.

Évközben sincs módjuk spórolni.

Nincs miből….

Ők azok, akik becsülettel kifizetik a „rizsa”csökkentett víz-, villany- és gázszámlájukat, amiben nem az áram, vagy a gáz ára a méregdrága, hanem a hozzászámolt sallang: a rendszerhasználati díj, gáz szagosítási díj, nem sorolom. Mindenki nézze meg a számláját, aztán tegye le a földre és trappoljon át rajta párszor.

A nyugdíjasok másik nagy kiadása a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök. Hogy ezek a tételek miért is nincsenek benne az inflációban, pedig csak ebben az évben nagy részük 200 %-kal drágult? Végül (?) az élelmiszerek… én nem tudom, ki, hol vásárol, de nálam a KSH matekja nem jön ki. Nem lakom országhatárhoz közel, így nincs lehetőségem átugrani Romániába, Szlovákiába, de mondhatnám az összes szomszédos országot is, hiszen mindenhol olcsóbb az élelmiszer, mint itthon.

Ez még csak rosszabb lesz….

Immár átléptük a 400-as Euro, ami csak drágulni fog, ha Viktor barátja nyerné a választást Amerikában. Az előrevetített vámok és az Uniót sújtandó terveket már olvashattuk „Tramp” -szándékosan írtam így a nevét- ígéreteiből, amit bevált, ha lehetősége lesz rá, ne legyen kétségünk. Viktor mehet az elefántja mellett, Ő csak egy szükséges Mikiegér.

Nincs itthon más, csak ígéret: majd jövőre….

Egy valami fog teljesülni papíron, az 1.000 Eurós bér. Kérdezhetik, hogy miből és hogyan, de a válasz egyszerű: a papír mindent kibír. Ellenőrizni nem lehet, viszont azoknak, akiknek a bére ettől függ, másképpen nem tudnak majd jobban élni. Mi nyugdíjasok kapunk 3,2 %-ot, legalábbis ennyit ígérnek. Azt is majd hitelből. Eljátszották az Uniótól járó pénzt. Hazudnak folyamatosan, Viktor ebben is élen jár: háborús veszélyhelyzet van igazi háború -szerencsére- nálunk nincs. Szembe megy a józan ésszel, rettegésben tartja az országot, miközben eladja, ami még megmaradt. Néztem az október 23-ai beszédét és az ott jelenlévőket. Jórész idős emberek, akik azt sem értik, mit zagyvál össze. Azok a nyugdíjasok, akik kiemelt nyugdíjat kapnak nem pár kiló krumpliért tapsoltak. Őket busszal vitték, hogy mit kaptak a „szereplésükért”, nem tudom, de biztosan lesz pár újságíró, akik kinyomozzák. Az Ő ünnepeik biztosítva vannak, nekik nem kell gyűjteni tartós élelmiszereket. Az Ő gyerekeik, unokáik nem adomány-ruhákat, játékot kapnak. Annyira szeretném megélni, hogy sorban álljanak az emberek az üzletekben és a hentes-,  vagy a zöldséges azt kérdezze:

lehet fél kilóval több?

Ne azt kelljen olvasnom, hogy egy fiatalember kakós csigát vásárolt egy idős embernek, mert annak nem volt rá pénze. Szeretném megélni, hogy mindenki azt ehesse, amit megkíván, hogy minden gyereknek csillogjon a szemecskéje, mert új játékot kapott, hogy ne azt kelljen olvasnom, hogy a kormányfő hol és hány kaját vett, vagy a fideszeseknél mi volt az ünnepi ebéd. Úgy látom nekünk, a sokaknak nem lesz szépek az ünnepek. Ahogy romlik a forint, úgy nő az infláció, úgy drágul minden. Ne várjatok semmi jót a kormánytól, főleg ne kompenzációt, azért mert becsaptak. Kompenzáció lesz, csak nem nekünk, nyugdíjasoknak! Én legalábbis így látom….

Forrás

Szerző